Портал освітньо-інформаційних послуг «Студентська консультація»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (066) 185-39-18
Вконтакте Студентська консультація
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Беркут - орел скельний, халзан Aquila chrysaetos (Linnaeus, 1758)

Предмет: 
Тип роботи: 
Доповідь
К-сть сторінок: 
3
Мова: 
Українська
Оцінка: 
Таксономічна характеристика. Один з 9 видів роду; один з 5 видів роду у фауні України
 
Статус. III категорія Червоної книги України..
Поширення. Гнiздиться в Українських Карпатах, Закарпаттi, Волинськiй i Рiвненськiй областях. У кiн. 19 – на поч. 20 ст. гнiздився також на тер. сучасних Житомирської, Київської, Чернiгiвської, Харкiвської, Полтавської, Кiровоградської та Днiпропетровської областей, у Криму. Ареал охоплює лiсову зону, гори Євразiї та Пн. Америки, Пн. Африку.
 
Рис. 1. Ареал поширення виду
 
Місця перебування. Ділянки старого лісу, що межують з відкритими місцевостями; скелі, ущелини.
Чисельність. Дуже рідкісний. Вірогідно, на поч. 20 ст. на тер. України було 25 – 30 пар. Тепер у Карпатах живе 4 – 5 пар. Відоме гніздування молодої пари 1986 р. у Волинській обл. ; ймовірно 1 – 2 пари гніздяться у Рівненській області. Під час сезонних кочівель (жовтень – листопад) у середній течії Дніпра буває до 7 беркутів, у т. ч. молоді птахи (3 – 4). Взимку на околицях Києва та поблизу Азовського м. (Мелітопольський р-н Запорізької обл.) щороку зустрічається 1 – 2 особини.
Причини зміни чисельності. Деградація місць перебування, особливо під впливом господарської діяльності (вирубування лісів, меліорація тощо), збіднення кормової бази, винищування беркута людиною.
Особливості біології. Осілий птах у Карпатах, на решті території кочовий. Моногам. Гніздо влаштовує на високих деревах або скелях; використовує кілька років. У кладці (березень – квітень) 1 – 3 яйця. Насиджує переважно самка (45 днів). Пташенята вилітають з гнізда через 2 – 2, 5 місяця після вилуплення. Розмножуватися починає у 4 – 5-річному віці. Живиться птахами та ссавцями переважно середніх розмірів, у т. ч. свійськими, а також падлом.
Розмноження у неволі. Стабільно розмножується у Московському зоопарку. Ведуться роботи в Одеському зоопарку.
Заходи охорони. Занесено до Червоної книги Української РСР (1980), Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (1973). Охороняється у Карпатському біосферному заповіднику. Необхідно виявляти і брати під охорону гнізда беркута; приваблювати птахів, влаштовуючи штучні гнізда, підгодовувати їх узимку.
 
Список використаних джерел
 
Бейчек В., Штясны К. Птицы. Иллюстрированная энциклопедия. М. : Лабиринт-пресс, 2004.
Червона книга України. – т. 1: Тваринний світ. К. : Українська енциклопедія, 1994.
Фото Капча