Портал освітньо-інформаційних послуг «Студентська консультація»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Хеш-функція

Предмет: 
Тип роботи: 
Курсова робота
К-сть сторінок: 
28
Мова: 
Українська
Оцінка: 
ЗМІСТ
 
ВСТУП
1. ЩО ТАКЕ MD5
1.1. ІСТОРІЯ АЛГОРИТМУ
1.2. ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБЕН MD5
1.3. ПРИКЛАДИ ВИКОРИСТАННЯ MD5
2. ЯК ПРАЦЮЄ MD5
2.1.АЛГОРИТМMD5
2.2. ПРИКЛАДИ MD5-ХЕШЕЙ
2.3. ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ПРИ ВИКОРИСТАННІ MD5
3. НАДІЙНІСТЬ
3.1. ВЗЛОМ MD5
3.2. КОЛІЗІЇ MD5
ВИСНОВКИ
СПИСКИ ДЖЕРЕЛ
 
ВСТУП
 
Сучасна криптографія включає в себе три напрямки: шифрування із закритим ключем, шифрування з відкритим ключем і хешування.
Хешування (англ. Hashing) - перетворення вхідного масиву даних довільної довжини у вихідний рядок фіксованої довжини. Такі перетворення також називаються хеш-функціями або функціями згортки, вхідний масив - прообразом, а результати перетворення - хешем, хеш-кодом, хеш-образом, цифровим відбитком або дайджестом повідомлення (англ. Messagedigest).
Хеш-функція - легко обчислювана функція, яка перетворює вихідне повідомлення довільній довжини (прообраз) в повідомлення фіксоване довжини (хеш-образ), для якої не існує ефективного алгоритму пошуку колізій.
На практиці хеш-функції використовують для таких цілей:
  • для прискорення пошуку даних в БД;
  • для перевірки цілісності та автентичності повідомлень;
  • для створення стисненого образу, що застосовується в процедурах ЕЦП;
  • для захисту пароля в процедурах аутентифікації.
Наприклад прискорення пошуку даних. Під час запису текстових полів в базі даних може розраховуватися їх хеш-код і дані можуть міститися в розділ, що відповідає цьому хеш-коду. Тоді при пошуку даних треба буде спочатку обчислити хеш-код тексту і відразу стане відомо, в якому розділі їх треба шукати, тобто шукати треба буде не по всій базі, а тільки по одному її розділу (це сильно прискорює пошук).
Або коли розробник програмного забезпечення публікує в мережі свій програмний продукт, разом з ним він може опублікувати його хеш. Це дозволить користувачам перевірити цілісність програми перед встановленням. Якщо програма була інфікована вірусом або завантажилася з помилками, її хеш не буде відповідати хешу, який був опублікований розробником програми.
Побутовим аналогом хешування в даному випадку може бути розміщення слів у словнику за алфавітом. Перша літера слова є його хеш-кодом, і при пошуку ми переглядаємо не весь словник, а тільки розділ з потрібною буквою.
Найчастіше хеш-функції застосовують в процесі аутентифікації користувача (в базі даних зазвичай зберігається хеш пароля замість самого пароля) і для обчислення контрольних сум файлів, пакетів даних та інші дані. Одним з найбільш відомих і широко використовуваних алгоритмів хешування є MD5.
 
1.ЩО ТАКЕ MD5
 
Після цього MD5 став використовуватися для вирішення самих різних завдань, від хеширования паролів в CMS до створення електронно-цифрових підписів та SSL-сертифікатів.
MD5 (англ. MessageDigest 5) - 128-бітний алгоритм хешування, розроблений професором Рональдом Л. Ривестом з Массачусетського Технологічного Інституту (MIT, MassachusettsInstituteofTechnlogy) в 1991 році, а опублікований в квітні 1992 року в RFC 1321. Потім він здобув велику популярність і став використовуватися всюди.
Призначений для створення «відбитків» або «дайджестів» повідомлень довільної довжини. Прийшов на зміну MD4, який був недосконалий. Працює на 32-бітних машинах.Після цього MD5 став використовуватися для вирішення самих різних завдань, від хешування паролів в CMS до створення електронно-цифрових підписів та SSL-сертифікатів, а також використовується для перевірки автентичності опублікованих повідомлень шляхом порівняння дайджесту повідомлення з опублікованими. 
Знаючи MD5, неможливо відновити вхідний повідомлення, так як одному MD5 можуть відповідати різні повідомлення.
Починаючи з 1993 року, регулярно з’являються дослідження, які знаходять все нові уразливості в алгоритмі MD5. На даний момент алгоритм MD5 вважається вразливим і поступово замінюється алгоритмом SHA.
 
1.1. Історія алгоритму
 
1991 рік – році професором Рональдом Л. Ривестом з Массачусетського технологічного інституту був розроблений один із серії алгоритмів – MD5, як більш надійний варіант попереднього алгоритму MD4.
1992 рік – вперше описаний в RFC 1321, де і здобуває велику популярність.
Квітень 1993 року – році Берт ден Бур (BertdenBoer) і Антон Босселарс (AntoonBosselaers) показали, що в алгоритмі можливі псевдоколлізії, коли різним ініціалізованим векторам відповідають однакові дайджести для вхідного повідомлення.
1996 рік – Ганс Доббертін (HansDobbertin) оголосив про колізії в алгоритмі, і вже в той час було запропоновано використовувати інші алгоритми хешування, такі як Whirlpool, SHA-1 або RIPEMD-160.
Через невеликого розміру хешу в 128 біт можна розглядати birthday-атаки. У березні 2004 року був запущений проект MD5CRK з метою виявлення вразливостей алгоритму, використовуючи birthday-атаки. Проект MD5CRK закінчився 17 серпня 2004 року, коли Ван Сяоюн (WangXiaoyun), Фен Денг (FengDengguo), Лай Сюецзя (LaiXuejia) і ЮйХунбо (YuHongbo) виявили вразливості в алгоритмі.
1 березня 2005 рік –АрьєнЛенстра, Ван Сяоюн і Бенне де Вегер продемонстрували побудову двох документів X.509 з різними відкритими ключами і однаковим хешем MD5.
18 березня 2006 рік – дослідник Властіміл Клима (VlastimilKlima) опублікував алгоритм, який може знайти колізії за одну хвилину на звичайному комп'ютері, метод отримав назву «туннелювання».
Кінець 2008 року – US-CERT закликав розробників програмного забезпечення, власників веб-сайтів і користувачів припинити використовувати MD5 в будь-яких цілях, так як дослідження продемонстрували ненадійність цього алгоритму.
24 грудня 2010 рік – Тао Се (TaoXie) і Фен Денг (FengDengguo) вперше представили колізію повідомлень довжиною в один блок
Фото Капча