Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Спеціальні машини

Предмет: 
Тип работы: 
Лекція
К-во страниц: 
9
Язык: 
Українська
Оценка: 
Тема 13. Спеціальні машини
 
По призначенню всі машини для міського господарства поділяють на основні типи:
1–машини для утримання доріг, вулиць і дворів в літній та зимовий період: підмітально-прибиральні; поливально-мийні; плужно-щіткові снігоочищувачі; снігольодосколювачі; тротуароприбиральні машини; мулососні машини; розподілювачі технологічних матеріалів;
2–машини для збирання і транспортування твердих і рідких побутових відходів: сміттєвози; вакуум-машини;
3–машини для ремонту міських доріг: машини для регенерації асфальтобетонних покрить; машини для розігрівання асфальтобетонних покрить; машини для фрезерування розігрітих з/б покрить; обладнання для поточного ремонту доріг (ремонтери) ; механізованій інструмент для ремонту тріщин і швів; машини для транспортування і розподілення бітуму; асфальто-ущільнюючі машини (котки) ; машини для маркування шляхових покрить.
4–машини для догляду за зеленими насадженнями: автообприскувачі; кущорізні машини; газонокосарки;
5–машини технічної служби: аварійні машини; аварійно-ремонтні машини; оперативні ма допоміжні машини.
Підмітально-прибиральні машини
Ці машини призначені для збирання сміття із поверхонь асфальто- і цементобетонних шляхових покриттів. Вони забезпечують повний цикл прибирання, тобто відокремлення забруднень і пересування їх з ву покриттів в бункер машини. Цикл прибирання сучасних машин включає підмітання покриттів, заповнення бункера сміттям, транспортування його до місця вивантаження, розвантаження бункера і за водою, необхідною для обезпилення при підмітанні.
На даний час найбільше розповсюдження отримали машини типу КО-309, виробництва Луцького заводу комунальних машин на базі автомобіля ГАЗ-53.
Такі машини для прибирання забруднення комплектуються щітковим і транспортуючим обладнанням, бункером для сміття, механізмом його випорожнення і системою обезпилення зони підмітання.
На даний час розповсюджені такі способи транспортування сміт щіткою; б) пересування сміття в бункер механічним транспортером; в) пересування сміття в бункер пневматичним транспортером; г) підмітання і пересування сміття здувальним і всмоктувальним повітряним струменем.
Поливально-мийні машини
Вони призначені для миття асфальто- і цементобетонних покрит направляються в бік, від машини в напрямку придаткової, смуги. Після змивання на прилотковій смузі залишається 50% окремих забруднень, а вода з найбільш дрібними фракціями попадає в колодязі водостічної мережі. Таким чином машина повністю не збирає забруднень, а лише відокремлює часто пересуває їх в прилоткову смугу, де проводиться збирання їх іншими машинами. Крім того машина дозволяє поливати шляхові покриття, що забезпечує пониження запиленості пові машини також можна застосовувати для поливання зелених насаджень та гасіння пожеж.
Додаткове обладнується змінним плужно-щітковим обладнанням, яке застосовують для очищення вулиць від снігу.
Принцип дії поливально-мийної машини заключається в наступному: вода із баку поступає в насос, який подає її в напірний трубопровід, що закінчується мийними насадками. Насадка створює плоский струмінь.
Машини для збирання і вивезення рідких побутових відходів
Ці машини забезпечують збирання відходів із вигрібних ям і транспортування їх до місць обеззараження.
Машини цього типу мають загальну схему роботи–в робочій ємності створюється вакуум, за рахунок якого нечистоти по всмоктувальному рукаві опущеному в яму поступають в цистерну. Машина КО-503 на базі автомобіля ГАЗ-53А.
Сигнально-запобіжний пристрій забезпечує зупинку вакуум-насоса при повністю заповненій цистерні.
Плужно-щіткове обладнання машини ІШ-ІЗОБ призначене для очи неущільненого снігу. За допомогою відвалу згрібається і пересувається вбік основний шар снігу, а той що залишився висотою 15... 20 мм підмітається і відкидається вбік циліндричною щіткою.
Машини для збирання і транспортування побутових відходів
Побутові відходи, що утворюються в містах поділяються на тверді і рідкі.
Найбільш масовими і складними є роботи по збиранню і видаленню твердих відходів.
Збирання і вивезення сміття в залежності від кількості пере методами. Найбільш роз сміттєзбірників, що завантажуються населенням, переван утилізації.
Двохетапний метод, при якому тверді відходи підвозяться до спеціальних станцій, що служать для перевантаження відходів із сміттєвозів в спеціальні, великі по об'єму транспортні сміттєвози, поки має невелике розповсюдження і економічно вигідний при транспортуванні на віддаль 20... 25 км.
Одноетапний метод поділяється на дві системи в залежності від способу збирання і зберігання твердих відходів.
При системі змінних контейнерів в ці ємності збирають тверді відходи, потім їх вантажать на машини і транспортують на місце вивезення, залишаючи на місцях збору сміття порожні контейнери.
Друга система із застосуванням незмінних контейнерів передбачає перевантаження відходів із контейнерів в кузов сміттєвоза, причому контейнери залишаються на місці попередньої стоянки.
Машини для збору і, транспортування твердих відходів за конструкцією по контейнерні сміттєвози; транспортні сміттєвози (сідловий тягач із двома напівпричепами).
Машини для збирання і вивозу рідких відходів поділяються на: машини-цистерни; вакуум-машини.
Сміттєвози для системи незмінних контейнерів
Ці машини виготовляють двох типів КО-41З і КО-415А. Вони. від конструктивним оформленням.
Вивантаження сміття відбувається при відкритій задній кришці кузова в нахиленому положенні за рахунок штовхаючої плити.
Для обслуговування системи із змінних контейнерів застосовуються контейнерний сміттєвоз М-3ОА.
Машини для ремонту міських доріг
При ремонті міських вулиць виконують роботи таких видів: біжучий, середній і капітальний ремонти.
Біжучий ремонт являє собою роботи по попередженню руйнування доріг і виправленню дрібних пошкоджень.
Середній–це роботи по періодичному відновленню зношеного шару дорожнього покриття із забезпеченням в необхідних випадках достатньої його шершавості і ліквідації всіх пошкоджень дороги і дорожніх споруд.
Капітальний ремонт включає в себе роботи по відновленню по також роботи, зв'язані з заміною окремих конструктивних шарів і елементів міських доріг.
За призначенням машини для регенерації асфальтобетонного покриття поділяються на дві великі групи:
а) машини і обладнання для ремонту доріг та відновлення асфальтобетонного покриття;
б) машини для маркування покриття.
Машини і обладнання для ремонту і регенерації покриття призначаються для виконання всього комплексу робіт і включають такі операції: регенерація, розігрів асфальтобетонного покриття і їх фрезерування; транспортування і розподілення бітуму і щебеню, ліквідація тріщин і швів; ямковий ремонт покриття; руйнування покриття; копання ямок під стовпи огороджень, дорожні знаки і зелені насадження.
2. Машина для ремонту і регенерації асфальтобетонного покриття шляхом розігрівання і розпушення його, додавання нової суміші (з перемішуванням його зі старою або без перемішування) і наступного профілювання з попереднім ущіль гідромеханічною коробкою передач приводу ходу. Газове обладнання включає в себе ємність для газу (V >6 м3), випаровувач.
Ділянка, що ремонтується спочатку очищується скребком із одночасною подачею стиснутого повітря від компресора і просушується електророзігрівачем. Стінки покриття виправляють електромолотками. Очищену вирубку (карту) змазують бітумом. Ручним возиком видаляють старий шар покриття і підводять нову АБС. Після її вкладання і розрівнювання спаюють старий і новий шар гарячою електропраскою по контуру карти. Карти шириною до 500 мм ущільнюють електровібротрамбівкою, а >500 мм – ручним віброкотком.
Машини для нанесення дорожньої розмітки
Існують 4 способи механізованого нанесення лакофарбовими і термопластичними матеріалами знаків дорожньої розмітки: безкомпресорний пневматичний, гравітаційний і кінетичний.
Безкомпресорний спосіб застосовують рідко в системах з невеликою продуктивністю і ручним приводом.
Гравітаційний спосіб застосовують тільки для нанесення термопластичних матеріалів.
Так як в сучасний період застосовують нанесення знаків фарбами і термопластами, то на машинах використовують в основному пневматичний і кінематичний способи.
Маркувальна машина виконана на базі автомобіля ГАЗ і складається із компресорів, двох баків для фарби (одного основного, іншого додаткового), бака для розчинника, чотирьох балонів для стисненого повітря, робочого органа, візирного пристосування, програмного блока і додаткового обладнання. Трансмісія машини складається із трансмісії базового автомобіля і демультиплікатора між КПП і головною передачею заднього моста. Робочий орган змонтовано на рамі позаду машини і може пересуватись вправо і вліво за габарити машини. Він складається із трьох пар форсунок, трьох пар обмежуючих дисків, фарбозбірників, пневмоциліндра, двох опорних коліс, візка і системи навіски.
Додаткове обладнання складається із виносного пістолета-фарборозпилювача і струминного насоса, що забезпечує заправку фарбою і розчинником.
 
Запитання для самоконтролю
1. Яке призначення і область застосування машин для міського господарства?
2. Назвіть класифікацію спеціальних комунальних машин.
3. Назвіть робочі органи підмітально-прибиральних машин.
4. Принцип дії поливально-мийних машин.
5. Опишіть будову і роботу машин для збирання і вивезення рідких побутових відходів.
6. Що представляють собою одно- і двохетапний методи вивезення побутових відходів?
7. Опишіть принцип роботи сміттєвозів для систем незмінних контейнерів.
8. Які види робіт виконують машинами для ремонту міських доріг?
9. Як поділяються машини для регенерації асфальтобетонного покриття?
10.Будова і робота машини для ремонту і регенерації асфальтобетонного покриття методом терморемонтування.
CAPTCHA на основе изображений