Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Сфери застосування та вимоги до ГІС Огляд існуючих рішень у галузі природокористування

Тип работы: 
Лекція
К-во страниц: 
14
Язык: 
Українська
Оценка: 
Тема 2. Сфери застосування та вимоги до ГІС Огляд існуючих рішень у галузі природокористування
 
2.1.Визначення ГІС. Функціональна блок-схема ГІС.
2.2.Основні вимоги до ГІС в економіці природокористування.
2.3.Сфери застосування ГІС. Огляд існуючих рішень в різних галузях народного господарства.
 
2.1. Визначення ГІС. Функціональна блок-схема ГІС.
 
Визначення поняття ГІС є різноманітні. Як правило, кожний із спеціалістів, який намагається дати це визначення, основний акцент робить на таке формулювання, яке найбільш точно характеризує використання ГІС саме в його сфері. Відзначимо для себе наступні визначення ГІС:
-сукупність апаратно-програмних засобів та алгоритмічних процедур, призначених для збору, введення, збереження, математико-картографічного моделювання та образного представлення геопросторової інформації;
-інтерактивні системи, які забезпечують збір, систематизацію, збереження, обробку, оцінку, відображення та поширення даних і як засіб отримання на їх основі нової інформації та знань про просторово-часові явища;
-сукупність комп”ютерного обладнання, програмного забезпечення, географічних даних та довільного проектування користувачем ходу робіт для ефективного накопичування, зберігання, обробки, аналізу та візуалізації усіх форм інформації, яка відноситься до географічної;
-аналітичний інструмент основна перевага якого полягає у здатності визначати просторові зв”язки між об”єктами карти. ГІС не запам”ятовує карту буквально, зате зберігає дані з допомогою яких користувач може створити власну карту, яка повністю відповідала б його вимогам. ГІС зв”язує просторові дані з географічною інформацією, ця інформація запам”ятовується як властивості або характеристики об”єкта, який представлено графічно.
Таким чином, фундаментальною особливістю ГІС, в порівнянні з іншими інформаційними системами, є те, що всі об’єкти та явища, які моделюються в ГІС, мають просторову прив’язку, яка дозволяє аналізувати їх у взаємозв’язку з іншими просторово-визначеними об’єктами. Крім того, ГІС кардинально відрізняється від більшості інших інформаційних систем тим, що вся інформація в ГІС наглядно представляється у вигляді електронних карт, надаючи можливості людині отримувати нові знання.
Основною відмінною рисою електронних карт в ГІС від паперових карт є те, що в ГІС карта не являється звичайною статичною картинкою. Кожне умовне позначення (умовний знак), що відображається в ГІС, відповідає певному об’єкту, який можна проаналізувати, наприклад, отримати вичерпну додаткову (не графічну) інформацію із бази даних. Так, однією із функцій ГІС є отримання інформації про вибраний на карті об’єкт. Наприклад, вказавши в ГІС курсором миші споруду на карті міста, можна отримати детальну інформацію про номер будинку, поверховість, матеріал стін, степінь зносу, та про його власника.
В цілому можна зазначити, що в ГІС зображення на екрані завжди відповідає деякому набору даних, який зберігається в базі даних ГІС. При цьому завжди можна перейти від умовного знаку на екрані до об’єкта в базі даних і отримати необхідну інформацію. А також, знайшовши за певним критерієм об’єкт в базі даних можна швидко знайти його на карті. Додаткові характеристики просторових об’єктів називаються атрибутами об’єктів.
Існують найрізноманітніші комп'ютерні системи й окремі програми, що прийнято відносити до ГІС. Найкомпактніші помістяться на дискетах і замінять звичайні друковані міські довідкові видання. На них можна переглядати і шукати інформацію, але не можна поміщати свою. З іншого боку, якщо перед вами поставлені професійні задачі, що вимагають застосування картографічних знань і технологій, тоді у вашому розпорядженні є могутні спеціалізовані робочі станції і комплекси. Крім багатофункціональних ГІС, існують також вузькоспеціальні, що застосовуються в окремих областях діяльності і вимагають спеціального устаткування і методів обробки даних.
Як працює ГІС
На відміну від звичайної паперової карти, електронна карта, створена в ГІС, містить сховану інформацію, яку можна «активувати» при потребі. Ця інформація організується у виді шарів, які можна назвати тематичними, тому що кожен шар складається з даних на визначену тему. Наприклад, якщо ви вивчаєте визначену територію, той один шар карти може містити дані про дороги, другий – про водойми, третій – про населення, четвертий про лікарні і так далі.
Ви можете переглядати кожен шар-карту окремо, а можете активувати відразу кілька шарів, або вибирати окрему інформацію з різних шарів і виводити її на карту. Ви також можете моделювати різні ситуації, кожен раз одержуючи зображення відповідно до поставленої задачі, причому без необхідності створювати нову карту.
Давайте розглянемо найпростіший приклад того, як за допомогою ГІС можна прийти до оптимального рішення.
Наприклад, ви вирішили побудувати мережу їдалень. Насамперед, вам потрібно буде з'ясувати ситуацію з попитом та пропозицією на ринку швидкого харчування. Тобто ви можете вивчити кількість і розташування вже існуючих мереж швидкого харчування і виділити для себе не охоплені пропозицією зони.
Потім потрібно буде проаналізувати можливі зони обслуговування. Імовірно, ви захочете, щоб вони розташовувалися в місцях найбільшої концентрації потенційних клієнтів. Ви можете провести цілеспрямований демографічний аналіз зон, які вас цікавлять. Це можуть бути державні установи, школи, станції метро, вокзали, автостанції і так далі.
Як тільки ви з'ясували ситуацію з розташуванням потенційних конкурентів і наявністю достатньої кількості клієнтів, ви можете почати планувати розташування своїх об’єктів. При цьому прийдеться враховувати не тільки попит та пропозиція, але і багато інших факторів. Наприклад, потрібно буде переконатися в наявність комунікацій у місцях передбачуваного розміщення об’єктів. Адже вам необхідні будуть вода і газ, інакше будівництво власних комунікацій може зумовити додаткові витрати.
CAPTCHA на основе изображений