Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Канада у міжнародних відносинах. Співпраця України і Канадою

Тип работы: 
Реферат
К-во страниц: 
14
Язык: 
Українська
Оценка: 
Зміст
 
Вступ
Співпраця Канади з міжнародними організаціями та регіональними об'єднаннями
Канада – НАТО
Співробітництво Канади з Україною
Політичні відносини
Торгово-економічне та інвестиційне співробітництво
Культурно-гуманітарне співробітництво
Висновок
Список використаних джерел
 
Вступ
 
Канада – член «великої сімки», високо розвинута індустріально-аграрна країна, значення якої у світовому співтоваристві зростає. Це й зрозуміло. Серед західних країн тільки США випереджає Канаду за обсягом продукції добувної промисловості, проте й вони поступаються своєму північному сусідові за виробництвом та експортом багатьох видів сировини і напівфабрикатів. За рівнем продуктивності суспільної праці і технічної оснащеності виробництва. Канада поступається лише США. А в лісозаготівельній, деревообробній і целюлозо-паперовій промисловості, окремих галузях кольорової металургії, будівництві і господарської діяльності в умовах.
Для сучасної Канади характерний високий рівень життя населення. Середньорічний дохід на одну людину в Канаді вже у 1986 році становив 12993 долари. А це головний показник соціальної стабільності. За показниками рівня й тривалості життя, стану здоров'я, грамотності тощо, Канада відповідно до Програми людського розвитку ООН у 2000 році сьомий раз підряд вийшла на перше місце серед 174 країн за індексом людського розвитку. Це високе визнання світовим співтовариством успіхів Канади в соціальній сфері.
Мета дослідження – аналіз зовнішньої політики Канади в рамках різних міжнародних організацій, особливо в галузі безпеки та оборони; характеристика співробітництва України та Канади у політичній, культурній, торгово-економічній, науково-технічній та інших сферах, його теоретичних аспектів та правової бази.
Об'єкт дослідження – Канада у міжнародних відносинах, діяльність країни в рамках міжнародних організацій, співпраця Канади та України.
Суб'єкт дослідження – зовнішня політика Канади; її членство та діяльність в НАТО, ООН, ЮНЕСКО, ОБСЄ, АЕС та інших організаціях; співпраця Канади та України: політичні відносини, торгово-економічне, інвестиційне та міжрегіональне співробітництво, співпраця в галузі культури, освіти та науки.
Завдання:
дати загальну характеристику зовнішньої політики Канади, її цілям та пріоритетам;
дослідити діяльність країни у міжнародних організаціях та регіональних об'єднаннях, зробити акцент на співробітництві у сфері безпеки та оборони;
визначити правову базу та особливості співробітництва Канади та України;
детально проаналізувати напрями співробітництва України та Канади: торгово-економічний, інвестиційний, політичний, міжрегіональний, в галузі культури, освіти та науки.
 
Співпраця Канади з міжнародними організаціями та регіональними об'єднаннями
 
Канада є членом таких організацій: ООН, ЮНЕСКО, ОБСЄ, НАТО, АЕС, ОАД, Велика сімка, СОТ, МБРР, МВФ та інші. Це єдина країна у світі, яка є членом і Співдружності націй і Франкофонії.
Канада – НАТО
З моменту створення в 1949 році Північноатлантичного альянсу Канада була не тільки членом, але і країною-засновником альянсу. Участь Канади у НАТО стало несподіванкою, адже країна у довоєнний період відзначалася ізоляціонізмом. Тим не менш, канадські чиновники, такі як Х. Ронг та Лестер Б. Пірсон і зокрема прем'єр-міністр Луї Сен-Лоран працювали на користь альянсу не тільки тому, що вони прагнули помститися Радянському Союзу, як інші члени, а тому, що вони сподівалися, що договір допоможе усунути будь-які потенційні суперництва між США, Великобританією та іншими європейськими великими державами (головним чином Францією, але пізніше в тому числі Західною Німеччиною), де Канада буде змушена вибрати одну зі сторін. Дане питання довгий час було найголовнішою метою канадської зовнішньої політики. У Північноатлантичному договорі канадські дипломати визначили та написали Статтю 2, яка визначає, що члени підтримуватимуть «вільну» політичну систему і сприятимуть розвитку економічного співробітництва, на додаток до більш звичайних дипломатичних і військових питань. Але цьому не судилося збутися, адже європейські країни «дивилися» у бік створення Європейського Союзу, а США у бік створення Північноамериканської зони вільної торгівлі між Канадою, Мексикою та США.
З точки зору військових зобов'язань, Канада спочатку розмістила війська в Німеччині та Норвегії. Станом на 1950 рік Канада витрачала значні кошти на існування альянсу, але була однією з небагатьох, які не одержують прямої допомоги з боку Сполучених Штатів. Витрати на утримання сил в Європі в поєднанні з захистом свою власної великої території і участь в Корейській війні викликали величезне навантаження на канадський бюджет протягом 1950-х років. Канадські лідери розчарувався в НАТО, і почали скорочувати прихильність Канади до нього. В 1969 тодішній прем'єр-міністр П'єр Трюдо відізвав половину військових сил Канади в Європі, багато лівих інтелектуалів і активістів руху за мир закликали до повного виходу країни з НАТО. Внаслідок успіху канадських військ в Суецькій кризі, на Кіпрі та на інших миротворчих місіях ООН, сприйняття НАТО в Канаді змінилося, від звичайного ведення бойових дій у миротворчі місії. Тим не менш, велика частина військових Канади було зосереджено в Німеччині. В цілому, там знаходилося більше 5000 солдатів до 1993 року, коли канадські війська були виведені з Європи урядом Брайана Малруні, після закінчення холодної війни.
Враховуючи невеликий розмір військових сил Канади, важливість вкладу Канади в НАТО в основному носила політичний характер. Тим не менш, протягом 1999 року під час Косовської війни канадські військові літаки CF-18 були активно залучені. Канадські війська були частиною місії НАТО в Афганістані. У березні 2011 року, канадські збройні сили брали участь в очолюваних НАТО місіях в Лівії.
CAPTCHA на основе изображений