Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Небезпеки при роботі на комп'ютері

Тип работы: 
Реферат
К-во страниц: 
15
Язык: 
Українська
Оценка: 
Вступ
 
Однією із характерних особливостей сучасного розвитку суспільства зростання сфер діяльності людини, в яких використовуються інформаційні
технології. Широке розповсюдження отримали комп'ютери. Однак їх використання загострило проблеми збереження власного та суспільного здоров'я, вимагає удосконалення існуючих та розробки нових підходів до організації робочих місць, проведення профілактичних заходів для запобігання розвитку негативних наслідків впливу ПК на здоров'я користувачів. Заходи з охорони праці користувачів комп'ютерів необхідно розглядати в трьох основних аспектах: соціальному, психологічному та медичному.
У соціальному плані розв'язання цих проблем пов'язане з оптимізацією умов життя, праці, відпочинку, харчування, побуту, розвитком культури, транспорту.
Значне місце у профілактиці розладів здоров'я належить психології праці.
Тому заходи, пов'язані з формуванням раціональних гягрббничих колективів, у яких відсутня психологічна несумісність, сприяють зменшенню нервово-психічного перенапруження, підвищенню працездатності та ефективності праці.
Особливої значущості у користувачів відеодисплейних терміналів набува психоемоційний стрес, який більшою або меншою мірою проявляється у кожного з них.
На Міжнародній конференції в Москві (1995 р.) «Общество, стресе и здоровье: стратегии в странах радикальньїх социально-зко-номических реформ» були намічені шляхи запобігання медико-соціальним наслідкам емоційного стрессу Оскільки цю проблему відразу вирішити неможливо, доцільно на рівні підприємства, організації послідовно усувати такі виробничі умови, які є сприятливими для розвитку емоційного стресу.
Значна роль у профілактиці захворювань користувачів комп'ютерів відводиться медицині. Існує перелік профілактичних заходів для користувачів комп'ютерів, що включає як складові первинної профілактики здоров'я (професійний відбір), так і вторинної, яка направлена на зниження ймовірності розвитку перевтоми та перенапруження. Ці комплексні заходи спрямовані на відновлення функціонального стану зорового та опорно-рухового апарату.
 
1. Небезпеки при роботі на комп'ютері
 
З'ясувалося, що під час роботи з комп'ютером найбільшому ризику піддаються зорова, опорно-рухова, нервово-психічна системи і репродуктивна функція у жінок (достовірно невідомо, що саме порушує її – випромінювання або постійна статична поза, але те, що вагітним жінкам слід уникати комп'ютера – безсумнівно).
Дисплей – головне джерело небезпеки. Він випускає випромінювання декількох видів: рентгенівське, ультрафіолетове, інфрачервоне, електромагнітне. Для кожного з цих випромінювань розроблені гранично допустимі норми, проте вони досить умовні й різняться в кожнійкраїні. Норми передбачають, що опромінюється весь організм людини, тоді якна ділі впливу піддається лише верхня частина тулуба. Згадані нормивстановлені з розрахунку на кожен вид опромінення в окремо, хоча реально всеполя діють одночасно, а їх комплексний вплив досі не досліджено.
Крім того, відео-дисплейний термінал порушує рівновагу між позитивно і негативно зарядженими іонами вповітрі. Електростатичне поле дисплея притягає негативні іони, порушуючи тим самим загальний баланс атмосфери. Це також шкодить здоров'ю. Вже черезгодину роботи біля монітора спостерігається майже повне зникнення негативних іонів. Ось чому необхідно, щоб до робочого місця за комп'ютером проникавсвіже повітря. У зв'язку з усіма цими небезпеками досить чіткорегламентовані розміри столу і стільця для роботи з комп'ютером. Адже»Кам'яніючого» постава шкідливо впливає на скелетно-м'язову систему. Стіл повинен бути просторим, зі спеціальною підставкою для ніг, а робочий стілець- Мати відрегульовану висоту, певний кут нахилу сидіння і спинки.
Завідувач відділенням гігієни дітей тапідлітків Львівської обласної санепідем станції Галина Савченко рекомендує строго регламентувати час, проведений дитиною перед монітором. Діють навітьдержавні санітарні правила «Пристрій і оснащення кабінетівкомп'ютерної техніки в навчальних закладах та режим роботи учнів зперсональними комп'ютерами «. Відповідно до них, безперервна робота зкомп'ютером для учнів 2-5 класів обмежується 15 хвилинами, 6-7 класів -20 хвилинами, 10-11 класів – не більше, ніж півгодиною. На канікулах, коли школярі мають час на відпочинок, відповідно, і за комп'ютером можна посидітидовше. У шкільних комп'ютерних класах на одне робоче місце може припадатине менше шести квадратних метрів загальної площі. У такому приміщенні обов'язковощодня робити вологе прибирання і провітрювати його після кожного заняття -тоді повітря не буде надмірно електризуватися. Такі ж вимоги і дороботі за домашніми комп'ютерами – дитина повинна мати окрему кімнату для занять з комп'ютером, а не спати в тому ж приміщенні, де працює машина.
За правилами, світло при роботі з комп'ютером повинне падати зліва, а відстань від очей до екрана має бутиблизько 50 сантиметрів. Крім того, крісло слід відрегулювати так, щоб очі були на одному рівні з центром монітору. Фахівці говорять, що сааме очі найбільш страждають при роботі з комп'ютером. Виявляється, коли довго дивишся на екран, перестаєш моргати. Тому очі червоніють, сльозяться, азначить, знижується зір. Лікар-офтальмолог Львівської обласної дитячої лікарніАндріана Патер зазначає: «Зір дітей при роботі з комп'ютером погіршуєтьсячерез зорове стомлення. Невелику відстань до екрану, дрібний шрифт, мерехтіння, різне освітлення призводять, у кінцевому рахунку, до короткозорості. Якщо очі червоніють, сльозяться, з'являється печіння, починає боліти голова – це вже ознаки того, що очі втомилися, і треба відпочити. Але краще, звичайно, дотакого стану себе не доводити «. А ось що стосується кактусів. Їх, безумовно, з радістю ставлять біля моніторів, так як вважається, що кактусиволодіють здатністю поглинати шкідливі промені. Хоча офіційного підтвердженняця красива версія поки що не має.
 
2. Випромінювання комп'ютера
 
Джерел випромінювання є два. Системний блок і монітор.
1. Системний блок створює тільки електромагнітне поле (випромінювання). Правда є ще й шум від вентиляторів, але ця тема всім зрозуміла і не вимагає пізнань
CAPTCHA на основе изображений