Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Нервова і гуморальна системи

Предмет: 
Тип работы: 
Лекція
К-во страниц: 
66
Язык: 
Українська
Оценка: 
ВЗАЄМОДІЯ НЕЙРОНІВ
 
Немає більше важливого принципу для сучасної психології й для цієї книги, чим цей: Все психологічне є одночасно й біологічним. Кожна ваша ідея, кожен настрій, кожний порив є біологічна подія. Ви - це тіло. Ви думаєте, почуваєте й дієте за допомогою тіла. Ви пов'язані з світом через тіло (спробуйте сміятися, плакати або любити без нього). Ваше тіло (гени, мозок, його хімічний склад, внутрішні органи, зовнішній вигляд) - це ви. Без тіла ви ніхто. Хоча нам зручніше говорити окремо про біологічний і про психологічний вплив на поведінку, давайте не буде забувати: думати, почувати або діяти без тіла - те ж саме, що бігти без ніг.
Наприкінці сторіччя увага вчених прикута до самих дивних частин нашого тіла - мозку, нервовій системі і їхньому генетичному коду. Кінцева мета мозку -  зрозуміти самого себе. Як мозок організує спілкування із самим собою? Яким чином спадковість визначає мозкові структури, а досвід - змінює їх? Як його складові частини обробляють інформацію, необхідну, щоб баскетболіст закинув м'яч, поет заримував слова, а закоханий запам'ятав перший поцілунок?
Щоб оцінити порушення, що охопило "двадцятиліття мозку", потрібно звернути увагу на дійсний бум, що відбувся в нашому розумінні процесу впливу мозку на розум. Хоча древній філософ Платон правильно розташував розум у півкулях мозку (його ідея зробленої форми), Аристотель думав, що розум криється в серці, що, як насос, накачує тіло теплом і енергією. Нехай серце залишається символом любові для Дня Святого Валентина, але наука вже давно обійшла філософію в цьому питанні. Ми закохуємося не серцем, а розумом.
На тимчасовій шкалі людського існування останні 150 років - усього кілька митей. Але тільки недавно початок формуватися наукове розуміння взаємозв'язку мозок - розум. Багато часу пройшло з початку XVIII сторіччя, коли німецький вчений-медик Франц Галль створив науку френологію - цю злощасну теорію, відповідно до якої горбки на черепі свідчать про наші розумові здатності й риси характеру. Один час у Британії було 29 френологічних об’єднань, а френологи приїжджали в Північну Америку, щоб читати лекції по френології (Hunt, 1993).
Біопсихологія
Галузь психології, що вивчає зв'язку між біологією й поведінку (деякі біопсихологи називають себе неврологами-біхевіористами,  невро-психологами, генетиками-біхевіористами, психофізіологами або біопсихологами).
Нейрон
Нервова клітка, основний будівельний блок нервової системи.
Дендрит
Розгалужені відростки нейрона, які одержують сигнали й передають імпульс клітці.
Аксон
Довгастий відросток нейрона
З розгалуженими кінцевими волокнами, від яких сигнали посилають до інших нейронів або до м'язів і залоз.
Міелінова оболонка
Шар жирових кліток, які сегментарно охоплюють волокна багатьох нейронів. Завдяки їм швидкість передачі нервових імпульсів різко зростає  
Потенціал дії
Нервовий імпульс - короткий електричний розряд, що проходить через аксон. Він породжується проникненням позитивно заряджених атомів через канал у мембрані аксона всередину його з наступним виходом через нього назовні. 
Незважаючи на свою помилковість, френологія звертала увагу на те, що різні ділянки кори головного мозку мають специфічні функції. Через століття люди зрозуміли, що тіла складаються із клітин, серед яких є нервові клітини, що проводять електрику й спілкуються одна з іншою, посилаючи при цьому хімічні сигнали через маленький проміжок, що їх розділяє, і що специфічні ділянки мозку служать для виконання специфічних функцій (хоча й не таких, які мав на увазі Галль). На основі інформації, що обробляється в різних сигналах мозку, ми будуємо свій досвід образів, звуків, значень і спогадів, болю й страсті.
Сьогодні ми живемо в такий час, коли наукові відкриття в сфері взаємодії біології й поводження з'являються з незвичайною швидкістю.
У цій книзі ви знайдете свідчення того, що вся наша поведінка й розумові процеси обумовлені біологічно. Вивчаючи взаємозв'язок між біологічною діяльністю й психологічними явищами, біопсихологи по-новому трактують сон і мрії, депресію й шизофренію, голод і секс. От чому ми починаємо вивчення психології з її біологічних корінь.
 
НЕПРАВИЛЬНА ТЕОРІЯ
 
Незважаючи на те що спочатку теорія Галля була зустрінута прихильно, все-таки горбки на черепі нічого не говорять про те, як функціонує мозок. Проте деякі припущення виявилися правильними. Різні ділянки мозку контролюють різні аспекти поведінки.
"Хвала тобі тілесна електрика"
Уолт Уитмен "Діти Адама" (1855)
Інформаційна система тіла складається з мільйонів взаємозалежних клітин, названих нейронами. Щоб оцінити думки й дії, пам'ять і настрій, ми повинні, насамперед, зрозуміти, як нейрони функціонують і взаємодіють.
Кожний з нас   це система, що складається з підсистем, які, у свою чергу, складаються із ще менших підсистем. Клітини спеціальним чином організуються, щоб формувати органи тіла: шлунок, серце, мозок, які відповідно формують більше складні системи травлення, кровообігу й переробки інформації і є частинами ще більшої системи - вашої особистості, що знов-таки - складова частина родини, співтовариства людей і нації. Щоб глибше зрозуміти поведінку, ми повинні знати, як функціонують і взаємодіють біологічні, психологічні й соціальні системи. Ми - це біопсихосоціальні системи. У цій главі книги ми почнемо із дрібних часток і дійдемо до мозку, а в наступних главах мова йтиме про те, як навколишнє середовище й культура взаємодіють
CAPTCHA на основе изображений