Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Соціальне пізнання і соціальна реальність

Предмет: 
Тип работы: 
Навчальний посібник
К-во страниц: 
62
Язык: 
Українська
Оценка: 
ЗМІСТ
 
Соціальне пізнання і соціальна реальність 
Установки 
Сприйняття інших людей 
Атрибуція 
Сприйняття людиною самої себе 
Культура і соціальне пізнання 
Емоції
Висновки 
 
Ніхто з тварин не існує в соціальній ізоляції, і вивчення їх взаємодії може пролити деяке світло на біологічні основи соціального життя в цілому, незалежно від того, чи йде мова про тварин чи про нас самих. І тварини, і люди проявляють агресивність по відношенню до себе подібних, всі вони шукають шлюбних партнерів і вступають з ними у сексуальні відносини, всі вони піклуються про потомство. Проте разом з цією схожістю існує величезна кількість відмінностей. І якщо соціальна поведінка тварин відрізняється відносною ригідністю і негнучкістю, то на поведінку людей значний вплив справляє научіння, засноване як на особистому досвіді, так і на досвіді попередніх поколінь. Соціальна взаємодія, здійснювана людьми, набагато складніша, ніж соціальна взаємодія яких би то не було тварин.
Частково причина криється у тому, що соціальна поведінка людини є частиною складної системи патернів культури. На відміну від качок і кроликів, ми ходимо в школу, голосуємо на виборах, робимо покупки, відвідуємо церкву, приєднуємося до демонстрацій протесту. Ці і безліч інших дій мають значення тільки тоді, коли ми беремо до уваги існування безлічі соціальних інститутів, які значною мірою визначають наше соціальне життя.
Також важливе значення мають наші когнітивні здібності, оскільки велика частина наших соціальних інтеракцій залежить від того, як ми розуміємо ситуацію, в контексті якої вони здійснюються. Світ, в якому ми живемо, заснований на заплутаній мережі взаємопов'язаних соціальних уявлень; саме завдяки ним ми сприймаємо як саме собою розуміюче, що у оточуючих є бажання і переконання, знаємо, що і вони розуміють, що у нас теж є бажання і переконання. Цю когнітивну залежність ми можемо проілюструвати, наприклад, ходом міркувань гравця в покер, який обдумує свій хід: «Я думаю, що вона думає, що я думаю, що вона блефує». Як ми бачили, подібні процеси характерні і для ссавців, особливо для приматів. Проте той рівень соціального пізнання, на якому знаходяться вони, ніяк не можна порівнювати з нашим рівнем, відмінним багатством і витонченістю; він в кращому випадку — лише бліде віддзеркалення людського.
Контраст між людською і тваринною соціальною поведінкою стає ще очевиднішим, якщо ми звернемося не до вивчення приматів, а до вивчення яких-небудь інших представників тваринного світу, наприклад птахів. Візьмемо, наприклад, качок, які клюють сусідів, що підійшли до них дуже близько. Іноді така поведінка розглядається по аналогії з нашою потребою в особистому просторі, і певні паралелі тут дійсно доречні. Проте відмінності між діями тварин і нашими діями не менш вражаючі, ніж існуюча схожість. Розглянемо ситуацію з особистим простором у вагоні пасажирського потягу. Припустимо, ви сидите в купе один, тут входить ще одна пасажирка і сідає поряд. Ваша реакція залежатиме від того, як ви проінтерпретуєте її дії. Можливо, ви сприймете це як спробу почати розмову, а може, як недружнє вторгнення на вашу територію, або, наприклад, розціните це як намір пофліртувати з вами. Або ж справа лише у тому, що всі інші купе у вашому вагоні вже зайняті. Коротше кажучи, люди не реагують на дії оточуючих автоматично: їх реакція зумовлена інтерпретацією ситуації. У качок немає необхідності вирішувати подібні проблеми; будь-яка інша качка, що вторгнулася на їх територію, повинна бути вигнана, от і все.
Мета цієї лекції — дати загальне, первинне уявлення про складність соціального пізнання у людей. Наша розповідь торкатиметься одного з центральних питань сучасної соціальної психології, а саме питання про те, як люди інтерпретують соціальні події і як їх інтерпретації впливають на їх дії.
Насправді, навіть у птахів все не так просто, оскільки їх реакції також залежать від чинників контексту. Проте немає сумнівів у тому, що чинники, які визначають поведінку людей, відрізняються більшою гнучкістю і комплексністю.
СОЦІАЛЬНЕ ПІЗНАННЯ І СОЦІАЛЬНА РЕАЛЬНІСТЬ
• Експерименти Аша: наскільки ми впевнені в істинності своїх власних переконань? Враховуючи дані досліджень, які стосувалися соціального порівняння, чи стали б досліджувані в цьому експерименті реагувати інакше, якби стимули були менш визначеними?
• Що таке когнітивний дисонанс?
Реакції людей на виниклу соціальну ситуацію залежать від того, як вони розуміють цю ситуацію. Ромео наклав на себе руки біля могили Джульєтти, тому що думав, що вона мертва. Якби він знав, що її всього лише одурманили, у п'єси був би щасливіший кінець. Цей простий приклад можна розглядати як основу одного з найважливіших напрямів сучасної соціальної психології. Але багато соціальних психологів розвивають цю думку таким чином: те, як ми інтерпретуємо і намагаємося зрозуміти різні соціальні події — що, власне, і складає суть соціального пізнання, — у принципі мало чим відрізняється від того, як ми інтерпретуємо і намагаємося зрозуміти будь-яку подію, незалежно від того, чи є вона соціальною чи ні.
Переконання як результат міжособистісної взаємодії
Враховуючи вищесказане, багато напрямів соціальної психології — це всього лише аспекти психології мислення і пізнання в цілому. Проте, не дивлячись на це, соціальне пізнання має ряд особливих рис, які і роблять його власне соціальним. Немає
CAPTCHA на основе изображений