Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Характеристика США

Предмет: 
Тип работы: 
Реферат
К-во страниц: 
69
Язык: 
Українська
Оценка: 
Зміст
 
1. Економічна оцінка природно-ресурсного потенціалу США
1.1 Економіко-географічне положення
1.2 Мінерально-сировинна бази
1.3 Агрокліматичні ресурси
1.4 Водні ресурси
2. Демографічний потенціал США (кількісна та якісна харктеристика) :
2.1 Чисельність населення;
2.2 Чисельність трудових ресурсів;
2.3 Якість робочої сили;
2.4 Структура зайнятості.
3. Загальна характеристика економіки США:
3.1 Риси економічного розвитку;
3.2 Економічна модель країни;
3.3 Галузева структура та територіальна структура господарства.
4. Агропромисловий комплекс США
5. Грошово-кредитна система країни
6. США у системі світогосподарських зв’язків:
6.1 Відносини з Україною
 
1. Економічна оцінка природно-ресурсного птенціалу США
 
1.1 Економіко-географічне положення
 
Потужний природно-ресурсний потенціал, а саме: вигідне економіко-географічне положення (широкий вихід до світового океану, вигідне сусідство: Канада – розвинена країна з багатими природними ресурсами, Мексика – багаті природні ресурси, дешева робоча сила, країни миролюбиві), віддаленість від інших континентів (ізоляція від воєн на власній території)
Сполучені Штати Америки – найрозвиненіша країна світу, одна з найбільших за територією та чисельністю населення держава. Їх площа становить 9, 4 млн. км2 (четверте місце після Росії, Канади й Китаю), населення – 323, 7млн. чол. на січень 2015 р. (третє місце після Китаю та Індії). ВВП Сполучених Штатів станом на січень у 2015 р. дорівнювало 26 166 млрд. дол. (друге місце після ЄС). Частка Сполучених Штатів у валовому світовому продукту (ВСП) досягає 20% в розрахунку за ПКС; якщо ж рахувати за поточним курсом валют, то вона сягає 27, 5%.
 
Офіційна назваСполучені Штати Америки (United States of America) 
РозташуванняПівнічна Америка
Спільні кордониНа півночі межує з Канадою (8 893 км., включаючи 2 477 км з Аляскою)
На півдні – з Мексикою (3 141 км). 
Морські кордониЗі сходу омивається водами Атлантичного океану.
З заходу – Тихим океаном. 
Географічні координати38 00 N, 97 00 W
ТериторіяЗагальна площа: 9 826 630 кв. км. (зазначено тільки 50 штатів і округ Колумбія, не включає залежні території) 
Протяжність кордонівСуша: 9 161 923 кв. км
Територіальні води: 664, 707 кв. км
Берегова лінія: 19 924 км
СтолицяВашингтон, округ Колумбія
Інші найбільші містаНью-Йорк (понад 8 мільйонів мешканців), Лос-Анджелес (3, 7 мільйони), Чикаго (2, 9 мільйони). 
Стратегічні природні ресурсиЕнергоресурси, 4/5 з яких – кам’яне та буре вугілля (1, 6 трлн. тон, в тому числі 1, 1 трлн. тон. – антрацити і кам’яне вугілля).
Великі запаси нафти та природного газу, а також залізної руди (10 млрд. тон).
Мідні та цинкові руди, фосфатна сировина, сірка. 
 
Історична довідка
Американські колонії Великої Британії проголосили про свою незалежність у 1776 році. Існування нової держави Сполучених Штатів Америки було визнано до після підписання Паризької угоди 1792 року. Протягом ХІХ та ХХ століття під час приєднання до Сполучених Штатів територій на північноамериканському континенті та тихоокеанських островах до складу США увійшло 37 нових штатів.
Американці вважають найбільш драматичними подіями в історії країни Громадянську війну (1861-1865 рр.) та Велику депресію 30-років ХХ сторіччя.
Економіко-географічне положення країни дуже вигідне. Воно багато в чому визначається тим, що зі сходу її омивають води Атлантичного, а з заходу – Тихого океану. Морські границі протягаються на 12 тис. км. Це здавна полегшувало торгові зв’язки з заокеанськими країнами й одночасно гарантувало країні безпека.
Сприятливо вплинуло на економіко-географічне положення і сусідство з Канадою і Мексикою, країнами, котрі економічно менш розвиті. За рахунок цього монополії США з великим прибутком для себе експлуатують їх природні і трудові ресурси. Близько розташовані до США країни Латинської Америки також сприяють розвитку економіки країни.
США зародилися на Атлантичному узбережжі як переселенська колонія Англії. В 1783 р. їх площа становила 2, 3 млн км кв. Після завоювання незалежності вони поступово розширили свою територію аж до Тихого океану. «Рух на захід» став героїчною сторінкою американської історії. Він відбувався у безперервних війнах з корінним населенням індіанцями, котрих нищили або заганяли у несприятливі для життя місцевості. Значні території були «куплені» чи просто загарбані в інших держав.
Зараз територія США складається з трьох розрізнених частин. Основна частина, або «суміжні штати», знаходиться в центрі Північноамериканського материка між Канадою і Мексикою. Це 48 штатів, на які припадає 85% площі (7, 8 млн км2) і 99, 5% населення. 49-м штатом є Аляска – півострів на крайньому північному заході материка. 50-й штат – Гаванські острови в центральній частині Тихого океану. Водний шлях між «суміжними штатами» і Аляскою (Сіетл – Анкорідж) становить 2600 км, а відстань до Гаванських островів (Сан-Франциско – Гонолулу) понад 3900 км.
За конфігурацією «суміжні штати» нагадують прямокутник, протяжність якого із заходу на схід становить приблизно 4500 км і з півночі на південь – 2500 км. На півночі «суміжні штати» межують з Канадою, на півдні – з Мексикою, на сході омиваються водами Атлантичного океану, на заході – Тихого. Сухопутні кордони здебільшого проходять по умовних лініях або водних артеріях.
CAPTCHA на основе изображений