Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Надання першої медичної допомоги постраждалим особовим складом воєнізованих гірничорятувальних частин (ВГРЧ) при аваріях і нещасних випадках в шахтах

Предмет: 
Тип работы: 
Контрольна робота
К-во страниц: 
77
Язык: 
Українська
Оценка: 
ПЕРЕДМОВА
 
Надання першої медичної допомоги постраждалим особовим складом воєнізованих гірничорятувальних частин (ВГРЧ) при аваріях і нещасних випадках в шахтах займає велике місце в повсякденній практичній деятельності підрозділів ВГСЧ, обслуговуючих гірничорудні піприємства.
Тому особовий склад ВГСЧ, що не має спеціальної медичної освіти, повинен володіти необхідними знаннями та навичками з надання першої медичної допомоги постраждалим.
 
РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
 
При роботі в шахтах у гірників можуть мати місце різні пошкодження організму (травми), що викликаються механічними, термічними, електричними і хімічними впливами.
Значна протяжність гірничих виробок, їх загазованість шкідливими газами, обводненість, висока температура і обвалення гірських порід ускладнюють надання медичної допомоги гірником на місці нещасного винаджу при аваріях в шахтах і пред'являють до надають допомогу ряд вимог: вміння працювати в ізолюючих дихальних апаратах в зонах, небезпечних для життя, знання гірських виробок. Тому надання першої медичної допомоги гірникам при аваріях, згідно Бойового статуту ВГСЧ, здійснюється силами особового складу ВГСЧ, який не має спеціальної медичної освіти, але повинен мати знання і навички з надання першої медичної допомоги при переломах, вивихах, ударах, кровотечах, пораненнях, ураженнях електричним струмом, отруєнні шкідливими шахтними газами (окисом вуглецю, оксидами азоту, сірководнем, сірчастим газом, метаном, акролеїн, формальдегідом), при синдромі тривалого здавлювання частин тіла, по транспортуванню постраждалих з різними ушкодженнями по горним виробкам.
При наданні першої медичної допомоги постраждалим на місці нещасного випадку при аваріях в шахті необхідно:
- припинити вплив зовнішніх шкідливих факторів на організм (в загазованій атмосфері під’єднання потерпілого в ізолюючий кисневий апарат або шахтний саморятівник, звільнення від дії електричного струму, витяг з під завалу та ін.) ;
- провести аналіз повітря газоаналізатором та відібрати пробу повітря в камеру;
- оцінити загальний стан потерпілого та вид пошкодження;
- надати спеціальну медичну допомогу в залежності від виду ушкодження (штучне дихання, закритий масаж серця, транспортна іммобілізація, зупинка кровотечі, накладання стерильної пов'язки і ін.) з метою попередження небезпечних наслідків травми (припинення дихання, зупинка серця, крововтрата, шок, інфекція та ін.) ;
- транспортувати потерпілого по гірських виробках з шахти в лікувальну установу.
Для огляду і надання першої медичної допомоги необхідно зняти з потерпілого одяг і взуття, при цьому прийняти заходи до попередження охолодження потерпілого. При роздяганні потерпілого одяг спочатку знімають з непошкодженних кінцівок, а потім з пошкоджених. Одягання одягу роблять у зворотному порядку. При важких і великих пошкодженнях одяг та взуття краще розрізати.
Надавати першу медичну допомогу необхідно швидко, але обережно, щоб не перевести пошкодження в більш важке. Якщо надає допомогу не впевнений у тяжкості ушкодження, вважати пошкодження більш важким.
Іноді доводиться надавати допомогу відразу декільком постраждалим, в загазованому середовищі спочатку надається допомога постраждалим з ознаками життя, а на свіжому струмені – з найбільш важкими ушкодженнями та без ознак життя.
Після надання першої медичної допомоги постраждалого необхідно доставити в лікувальний заклад.
 
РОЗДІЛ 2. КОРОТКІ ВІДОМОСТІ ПО АНАТОМІЇ ТА ФІЗІОЛОГІЇ ЛЮДИНИ
 
Загальні положення
Для вірного встановлення характеру наслідків ушкодження і надання ефективної першої медичної допомоги необхідно знати будову організму і діяльність його органів.
Будова організму і його органів вивчає наука анатомія. Життєві функції цілісного організму, окремих органів і систем вивчає фізіологія.
Органи – це частини організму, які виконують в ньому різні функції. Кожен орган виконує певні функції. Одні органи захищають тіло від ушкоджень, другі- забезпечують його рух, в третіх змінюється їжа і перетворюється на речовини, з яких будується організм, четверті безперервно доставляють кров всім органам. Групи органів, що виконують спільно загальні функції, утворюють системи органів.
В організмі людини розрізняють наступні системи:
1. Система покрівельних органів утворена шкірою, захищає тіло зовні, і вологими слизовими оболонками, що вистилають зсередини. Ці органи захищають організм від різних зовнішніх впливів.
2. Опорно-рухова система. Опорно-рухову систему складають скелет і м'язи. Кістки скелета – тверда основа організму. До кісток прикріплюються м'язи, за допомогою яких здійснюються різні рухи.
3. Травна система. У травній системі з їжі, що надходить в організм, під дією травних соків, які виробляються травними залозами, утворюються речовини, необхідні для побудови тіла і діяльності усих його органів.
4. Кровоносна система постачає всі органи живильними речовинами і киснем, видаляє з органів деякі утворені в них речовини.
5. Система органів дихання забезпечує насичення крові киснем і звільнення її від вуглекислого газу.
6. Система органів виділення. До системи органів виділення відносяться нирки, сечоводи, сечовий міхур. У нирках кров звільняється від деяких розчинених у ній речовин, які підлягають видаленню з організму.
7. Нервова система здійснює узгоджену діяльність всіх органів тіла і через систему органів чуття підтримує постійний зв'язок між організмом і навколишнім середовищем.
8. Система органів розмноження забезпечує відтворення організмами собі подібних.
9. Залози внутрішньої секреції виробляють і виділяють в кров особливі речовини, які впливають на функції різних органів.
У своїй діяльності системи органів пов'язані між собою. Взаємний зв'язок всіх систем організму створює єдність організму.
 
ГЛАВА 3. ТЕРМАЛЬНИЙ СТАН
 
CAPTCHA на основе изображений