Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Фізична реабілітація при пневманії

Тип работы: 
Реферат
К-во страниц: 
33
Язык: 
Українська
Оценка: 
Зміст
 
Введення
1. Загальна характеристика пневмонії
2. Особливості фізичної реабілітації при пневмонії на стаціонарному етапі
2.1 Загальна характеристика етапів реабілітації
2.2 Завдання реабілітації при пневмонії
2.3 Принципи медичної реабілітації
2.4 Фізіотерапія
2.5 Масаж
2.6 ЛФК на стаціонарному етапі реабілітації хворих, які перенесли пневмонію
2.6.1 Механізм лікувальної дії фізичних вправ
2.6.2 Завдання, засоби і форми ЛФК на стаціонарному етапі
2.6.3 Приблизний комплекс вправ лікувальної гімнастики
2.6.4 Оцінка ефективності фізичної реабілітації при пневмонії
2.7 Санаторно-курортний період
3. Індивідуальна програма реабілітації пацієнта, який переніс пневмонію, за допомогою фізичних методів
Висновок
Список літератури
 
Введення
 
В даний час в усьому світі захворюваність пневмоніями продовжує займати провідні позиції в класі хвороб органів дихання, який, у свою чергу, є одним з лідируючих по захворюваності з тимчасовою втратою працездатності. Крім зазначеного, спостерігається велика частка (до 25% випадків) і зростання числа ускладнень пневмоній.
При цьому, незважаючи на підвищення ефективності медикаментозної, зокрема, антибіотикотерапії, представляється необхідним застосування немедикаментозних методів у комплексному лікуванні даного виду нозології, зважаючи на наявність ряду побічних ефектів лікарської терапії, особливо, алергічних реакцій, а також з метою скорочення термінів лікування [13].
За даними різних авторів, до 72% хворих на пневмонію виписуються зі стаціонару з різними залишковими клініко-рентгенологічними змінами, а до 82% хворих – із змінами функції зовнішнього дихання, кровообігу та газообміну [14].
Медична реабілітація впевнено входить в практику лікування легеневих захворювань, у тому числі і пневмоній. Даній проблемі присвячена велика кількість публікацій, автори яких пропонують і обгрунтовують різні методи реабілітаційної терапії. Багато з цих методів ефективні, однак, в цілому, комплексна програма відновного лікування хворих пневмоніями далека від досконалості [28].
Створення реабілітаційної системи для хворих із захворюваннями легень вимагає наукового обгрунтування лікувально-реабілітаційних дій. Необхідна подальша диференціація та індивідуалізація реабілітаційних програм для конкретних хворих [17].
Лікувальна фізкультура, масаж, фізіотерапевтичні процедури сприяють підвищенню ефективності комплексного лікування хворих пневмоніями, а наявні дані про зв'язки між вісцеральними і соматичними структурами, завдяки вісцеро-вісцеральним, вісцеро-моторних і моторно-вісцеральним взаємозв'язкам, дозволяють припустити можливість підвищення ефективності лікування пацієнтів з пневмоніями шляхом комплексного впливу на міофасціальні структури, залучені в патологічний процес, за допомогою диференційованих програм фізичних тренувань [17].
Мета дослідження
Розробити ефективну програму фізичної реабілітації в комплексному лікуванні хворих пневмоніями різної етіології.
Завдання дослідження
1) вивчити особливості і тривалість збереження змін функції зовнішнього дихання при пневмоніях різної етіології;
2) вивчити зміни міофасциальних структур у пацієнтів з пневмоніями в залежності від етіології захворювання;
3) виявити найбільш часту локалізацію пневмонії в залежності від її етіології;
4) дослідити і довести доцільність індивідуального вибору найбільш ефективних фізичних вправ і їх дозування безпосередньо під час проведення процедури лікувальної гімнастики;
5) вивчити вплив запропонованої нами програми лікувальної фізкультури на функцію зовнішнього дихання і стан скелетної мускулатури і порівняти її ефективність з результатами лікування за загальноприйнятою програмою рухової терапії [17].
 
1. Загальна характеристика пневмонії
 
Пневмонія (в побуті використовується термін «запалення легенів») – це гостре захворювання дихальної системи, яке характеризується великим інфекційним ураженням легеневих тканин людини. Бактерії (гемофільна паличка, стрептококи, стафілококи), внутрішньоклітинні паразити (мікоплазми, хламідії) і віруси (герпес, грип, парагрип) – ось найактивніші збудники, в результаті дії яких виникає пневмонія. Лікування захворювання будується на усуненні причини і наслідків шкідливого впливу [7].
Пневмонія – симптоми і різновиди захворювання
В даний час лікарі виділяють кілька різновидів захворювання. Про них ми розповімо трохи нижче, а поки перерахуємо загальні ознаки пневмонії:
• постійний кашель;
• простудні хвороби, що тривають більше 7 днів, особливо, коли за поліпшенням слід різке погіршення стану хворого;
• сильний кашель при глибоких вдихів;
• температура і нежить, що супроводжуються зблідненням шкіри;
• задишка;
• відсутність позитивної динаміки і зниження температури при прийнятті парацетамолу (ефералган, панадола, тайленола).
Даних ознак недостатньо для того, щоб поставити точний діагноз, але вони є вагомим приводом для звернення до лікаря, адже пневмонія у дітей і дорослих супроводжується низкою серйозних ускладнень, тому її краще запобігти, ніж лікувати. Тепер перейдемо до розгляду видів пневмонії [18].
Крупозна пневмонія
Як правило, хвороба розвивається після переохолодження організму. Це гостра пневмонія, що характеризується швидким підйомом температури (до 40-41 градуса), разбитостью і головним болем. Характерні також сильна задишка і неприємні відчуття в області грудей, кашель, рясна мокрота. Нежиті немає.
Крупозна пневмонія легких дуже небезпечна. Якщо вчасно не діагностувати захворювання і не призначити адекватне лікування, воно призводить до абсцесу легень, ураження серця, сепсису і, як результат, летального результату. Щоб уникнути серйозних ускладнень після пневмонії, необхідно вчасно звернутися до профільного медичного закладу, де лікарі проведуть пацієнтові радіографію легенів і підтвердять або спростують наявність інфекції в організмі.
Вогнищева пневмонія
Виникає на тлі бронхіту та інших захворювань дихальних шляхів. Розвивається менш гостро, ніж крупозна пневмонія. Температура піднімається поступово, кашель спочатку слабкий, мокротиння практично немає, тому багато людей вважають, що хворобу можна без проблем перенести «на
CAPTCHA на основе изображений