Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Методика організації дитячих свят

Тип работы: 
Реферат
К-во страниц: 
15
Язык: 
Українська
Оценка: 
Вступ
 
Культурно-дзвіллєві заходи й свята – невід'ємний елемент у розвитку дитини. Організація свят, розваг, дитячих творчих справ сприяє підвищенню ефективності виховного процессу, створює комфортні умови на формування особистості кожної дитини. Тому добре сплановане, підготовлене за спеціальним сценарієм свято чи захід доставить радість як дітям, так і дорослим. Адже немає нічого жаданішого, ніж побачити щасливу усмішку в очах дитини, знати, що захід допоміг йому відчути себе господарем веселого торжества, лідером серед друзів, подарував додаткові вміння і миті щастя.
Святково – дозвіллєва діяльність дітей відрізняється особливим динамізмом, появою несподіваних видів тварин і форм.
Об'єкт дослідження – методика організації дитячих свят.
Предмет дослідження – процес підготовки й організації свят для дітей.
Мета дослідження: вивчення методики організації та проведення дитячих свят.
Завдання дослідження:
визначити суть і поняття дитячого свята;
виявити значення свят у розвитку дітей;
виявити особливості процесу підготовки, організації та проведення свят
Актуальність даної роботи визначається притаманним для усього світу процесом гуманізації відносин поміж усіма елементами соціальної структури суспільства. Тому оптимальні умови успішної адаптації дітей шляхом проведення їм свят є важливим соціально-економічним і політичним завданням усієї решти державних та громадських структур.
Проблемою даного дослідження серед вітчизняних вчених займалися: Т. Ф. Мельничук, Ю. А. Полянін, Е. М. Вавілова, Е. С. Вільчковський, Т. І. Осокіна, Н. Ф. Денисенко, В. А. Шишкіна та ін.
Для написання курсової роботи нами використовувалися такі методи дослідження: вивчення, обробка і систематизація теоретичного і практичного матеріалу.
 
Поняття і сутність дитячого свята
 
Свято давніх часів є елементом культури. Воно було значущою подією суспільства і кожного індивіда як унікальна форма емоційно – символічного висловлювання їх ціннісно – нормативних установок. Свято належить до тих типів систем, організація яких передбачає творчу і емоційно – оціночну участь людини. Це особливий вид ігрової діяльності, з якого він висловлює своє емоційне – естетичне ставлення до найвагоміших громадських цінностей, творчо обꞌєктувавши цей показник в символічних атрибутах і формах поведінки.  Термін «свято» також часто вживається для характеристики емоційних станів (свято почуттів, емоцій душі, серця). Зі святом асоціюється почуття приємного, радісного. [1-111]  Дитяче свято – важлива складова життя дитини, ця радісна подія, що дозволяє розслабитися, струснутися, забутися й просто відпочити від буднів. І вже майже афоризмом стали слова: «Без свят немає дитинства!» Свята духовно збагачують дитину, розширюють знання про світ, допомагають відновлювати традиції, об'єднують і спонукають до творчості.
Свято розкриває багатющі можливості розвитку дитини. У кожному святі присутні різноманітні види мистецтва: література, музика, живопис, театр, пантоміма. Отже, свято є синтезом практично всіх видів мистецтв.
Свято дозволяє розширити кругозір, сформувати погляди й норми дитини, розвинути його здібності. У різноманітних видах діяльності виявляються нахили, формуються певні вміння і навички. У народних казках, прислів'ях і приказках закладено, з одного боку, моральні заповіді, з іншого – різноманітні ради, настанови, тобто правила поведінки в будні і свята. [8-249] Художньо – педагогічна значимість і наповненість свята характеризуються чітко визначеними, близьким дітям ознаками, такі як: - абсолютна добровільність участі й згоду з усіма обов'язковими і умовними правилами дозвіллєвої діяльності того чи іншої свята;  - вільний вибір дітьми різноманітних сюжетів, ролей, положень, поведінки святкової дії; - його присутність серед свят глибинних народних традицій, які поєднали у собі звичаї, ритуали, церемоній, символів і атрибутів принципового характеру, відпрацьованих соціальним часом розваг та мистецьких актів, жанрів самодіяльного мистецтва, змагань, фольклору.  
Класифікація дитячих свят;
Свята можна умовно розділити на два типи:
Календарні (8 березня, Новий Рік тощо) ;
Тематичні («До побачення, дитячий садок», Свято Осені тощо)  Основні приклади мети свят: 
ТипНазва святаМета
КАЛЕНДАРНИЙВосьме Березнявиховання почуття поваги та вдячності до мами і близьким жінкам
Новий Рікформування у дітей ставлення до свята як до чудесної радісної події; розвиток емоційності дітей
ТЕМАТИЧНІСвято осенівиховання вміння бачити прекрасне в природі і навколишньому середовищу
До побачення, дитячий садокформування позитивної мотивації до майбутнього навчання в школі; виховання почуття подяки до вчителів і вихователям дитячого саду; розвиток емоційності
 
Види і форми дитячих свят
 
Практиці притаманна велика різноманітність форм проведення дитячих свят, кількість яких постійно зростає. З них найбільш поширені:
Фестивалі;
театралізовані вистави;
тематичні дні тижня;
святкові обряди і ритуали;
вистави;
презентації;
бали, карнавали;
ходи;
огляди;
конкурси;
олімпіади;
ювілеї;
КВК;
свята;
лінійки;
вечори;
концерти та ін.
Всі вони, як правило, становлять невід'ємну частину культурно-дозвіллєвої діяльності в роботі з дітьми. Важлива роль в реалізації культурно-дозвіллєвої діяльності належить установам додаткової освіти дітей. [9-373]
Можна виділити наступні види свят, у яких можлива участь дітей:
- церковні свята (Різдво та Великдень та ін;)
- календарно-обрядові свята (Новий рік, Масниця (проводи зими), свято Івана Купали, свято врожаю) ;
- професійно-трудові свята (день вчителя тощо) ;
- цивільно-особистісні свята, або сімейні (весілля, день народження, ювілей і т. д.)
- спортивні свята;
- меморіальні свята,
CAPTCHA на основе изображений