Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Конструкції, обігрів та прийоми експлуатації споруд закритого грунту

Тип работы: 
Доповідь
К-во страниц: 
10
Язык: 
Українська
Оценка: 
Цілорічне вирощування сільськогосподарських культур ведуть у захищеному грунті, який має споруди на земельних ділянках, що забезпечують створення штучного мікроклімату. Такий грунт має ряд особливостей в порівнянні з відкритим, які необхідно враховувати при його проектуванні, будівництві і експлуатації. У першу чергу це невеликі площі ділянок, на яких різними способами створюється сприятливе поєднання факторів росту рослин незалежно відстану погоди і пори року. Інтенсивне використання площ забезпечує одержання декількох урожаїв протягом року. На обмеженому по висоті і площі просторі застосовують як механізований працю, так і ручний, а іноді процеси повністю механізуються. Складна агротехніка, малогабаритна механізація робіт і автоматизація режимів вегетації (наявність в грунті поживних речовин, сприятливі температура і вологість повітря і грунту, освітленість) забезпечують кожній рослині оптимальні умови для прояву своїх потенційних можливостей. Залежно від конструктивних особливостей культиваційних споруд розрізняють утеплений грунт, парники і теплиці. 
При цьому беруть до уваги: -Використання протягом року (короткострокове, сезонне, круглий рік) ; -Наявність бічного огородження або його відсутність; -Питома обсяг (відношення об'єму приміщення до його інвентарної площі, яка являє собою внутрішній периметр) ; -Габарити (мало-, середньо-і великогабаритний) ; -Місцезнаходження робітників і машин (поза і всередині споруди). Призначення овочівництва захищеного грунту зводиться до вирішення трьох основних завдань: 1) виробництво позасезонний продукції; 2) вирощування розсади; 3) розширення асортименту овочевих культур. Для повного забезпечення необхідної кількості овочів у позасезонні час на одну людину потрібно 0, 2 м 2 зимових засклених і 0, 3 м 2 весняних теплиць. До недавнього часу в структурі культиваційних споруд переважав парник, роль якого зводилася в основному до вирощування розсади. Проте собівартістьпарникової розсади висока. Витрати на розсаду складають 30-40% від загальної суми витрат на продукцію. У зв'язку з цим парники втрачають своє значення.  Утеплений грунт Утеплений грунт являє собою прості малогабаритні споруди для захисту рослин від тимчасових знижень температури грунту і повітря навесні і восени. Такі споруди дозволяють на 7-25 днів раніше або пізніше вирощувати овочі або розсаду для відкритого грунту. У них широко застосовують укриття гряд або ділянок посівів солом'яними та іншими матами, плівкою, папером та іншими матеріалами, а також утеплення грунту біопаливом, підігрітою водою, електрикою. Останнім часом широкого поширення набули малогабаритні укриття грунту з плівки бескаркасного, тунельного та шатрового типів, які накопичують теплову енергію сонячних променів. Загальним недоліком малогабаритних споруд утепленого грунту є те, що всі роботи в них виконуються тільки вручну. Парники Парники в основному призначені для вирощування розсади, яку використовують у відкритому грунті. 
Основними частинами парника є прозора покрівля (полотнище плівки або рама з прозорим матеріалом – склом, плівкою), коробка, котлован. Залежно від числа скатів прозорої покрівлі парники поділяють на одно-і подвійні. Вони можуть бути заглибленими або наземними, стаціонарними або переносними. Всі види парників обігріваються біопаливом, яке закладається в котлован, і сонячною радіацією, яка накопичується під плівкою або склом. В якості біопалива використовують гній тваринного походження, дрібну солому, ОЧЕС, тирса та інші органічні матеріали, які при розкладанні виділяють тепло. Парники слабо піддаються механізації, трудомісткі і неекономічні. Однак простота пристрою і надійність захисту рослин на ранніх стадіях розвитку від несприятливих умов погоди сприяють їх широкому застосуванню. Теплиці Теплиці є основною спорудою в сучасному промисловому овочівництві захищеного грунту. Вони призначені для цілорічного виробництва овочів і розсади, яку потім висаджують у захищеному чи відкритому грунті. Їх розміри дозволяють виконувати роботи із застосуванням малогабаритних або навіть звичайних машин. Теплиці краще за інших споруд захищеного грунту відповідають агротехнічним вимогам обробітку культур. Вони економічно вигідні у всіх зонах країни. Теплиці класифікують: 1) за призначенням (розсадні, овочеві, розсадним-овочеві, шампіньйонниці, квіткові) ; 2) за технологією вирощування (грунтові, гідропонні) ; 3) за тривалістю експлуатації (зимові, весняні) ; 4) за способом обігріву (сонячний, біологічний, технічний) ; 5) за об'ємно-планувальних рішень (ангарні однопрогонові і блокові багатопролітні, об'єднані в блок – самостійний, технологічно замкнутий комплекс будівель і споруд, необхідних для вирощування продукції. 
Тепличний комбінат складається з кількох блоків) ; 6) за конструктивними особливостями (каркасні, безкаркасні – вантові) ; 7) по використаних будівельних матеріалів (дерев'яні, пластмасові, з полегшених оцинкованих профілів, суміщені деревоме-вих) ; 8) за видом світлопрозо-ного огородження (скляні, плівкові, пластикові). У зимових теплицях вирощують овочі та розсаду протягом усього року, весняні експлуатують з початку весни до глибокої осені (ранні овочі та розсаду для відкритого грунту. У грунтових теплицях розсаду і овочі вирощують у грунті, який є підлогою теплиці. Стелажні теплиці обладнають стелажами (столи або полиці з бортами висотою 20 см). Механізація робіт у стелажної теплиці неможлива, тому сучасні теплиці будують грунтові. В овочевих теплицях вирощують овочі на продукцію, а в розсадній-овочевих – розсаду для захищеного та відкритого грунту. 
На частку розвідувальних теплиць припадає 8-10% площі тепличного комбінату. Розсадні відділення зимових теплиць відрізняються від виробничих теплиць більш потужною системою підгрунтового обігріву та наявністю обладнання для штучного додаткового освітлення розсади. Розміщувати тепличні комплекси треба поблизу великих промислових центрів або транспортних магістралей. Кращі ділянки для теплиць – південно-західні і південно-східні схили, що мають захисні насадження або будови з півночі та сходу, а також з боку панівних вітрів. Не можна розташовувати теплиці в низинах, куди стікає важкий холодних повітря, і вночі температура значно
CAPTCHA на основе изображений