Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Оптимізація технології дорожнього будівництва

Тип работы: 
Реферат
К-во страниц: 
14
Язык: 
Українська
Оценка: 
Реферат на тему:
«Оптимізація технології дорожнього будівництва»
 
Зміст
 
Вступ
1. Актуальні питання розвитку технології дорожнього будівництва
2. Умови забезпечення міцності і працездатності дороги 
3. Взаємозв'язок технології та організації робіт 
4. Організація видавництва для забезпечення ефективного виконання якості робіт
5. Характеристики надійності автомобільної дороги 
Список використаних джерел
 
Вступ
 
Дорожнє покриття – твердий, стійкий до зносу матеріал, який викладають на шляхах з метою полегшення пересування і перевезення товарів. На сучасних магістральних шляхах, як дорожнє покриття, використовується здебільшого асфальтобетон, бетон, шутер, за часів Австро-Угорщини та Російської імперії популярним дорожнім покриттям була бруківка.
В асфальтобетоні функцію зв'язки відіграє бітум, в'язкість якого забезпечує пластичну деформацію. Недоліком асфальту є порівняно швидке зношування, зумовлене втомою від постійних навантажень. Асфальтні дороги потребують постійного догляду. Здебільшого асфальтне покриття викладають на основу з гравію, хоча іноді будуються дороги на повну товщину асфальтного шару над природною основою. Там де природна основа дуже м'яка, наприклад, глина, може виникнути потреба в товстому шарі гравію, іноді навіть у бетонній підкладці. В деяких країнах для цієї мети використовують також полімерні матеріали, наприклад, полістирол, що забезпечує морозостійкість дороги.
Починаючи з 60-х до асфальту часто додають покришену гуму із старих зношених шин, що дозволяє зменшити шум і збільшити стійкість покриття.
Асфальтні дороги будуються зазвичай там, де навантаження перевищує 1200 автомобілів у день. Переваги асфальтного покриття – порівняно низький шум, порівняно невисока вартість, порівняна легкість ремонтних робіт. Недоліки – порівняно невисока стійкість, менша пружність, ніж у бетону, розм'якшування в спеку і забруднення навколишнього середовища нафтою.
 
1. Актуальні питання розвитку технології дорожнього будівництва
 
Технологія будівництва доріг – розділ науки про механічних, хімічних, а також інших способах і процесах обробки матеріалів та виробів, в результаті яких створюються окремі елементи дороги та дорога в цілому. Ці процеси носять назву технологічних. До складу сучасної технології включають технічний контроль якості матеріалів і виробничих процесів.
Інженери-будівельники автомобільних доріг активно вирішують ряд актуальних проблем розвитку технології будівництва доріг, серед них такі комплексні техніко-економічні проблеми, як зниження вартості, підвищення ефективності та якості дорожнього будівництва.
Вирішення цих проблем можливе на основі широкого впровадження нових, більш досконалих дорожньо-будівельних машин, які можуть забезпечувати високі темпи і якість робіт при найменшій вартості. Таким чином, при використанні нової більш продуктивної техніки повинна істотно підвищитися економічна ефективність дорожнього будівництва.
Основою для вдосконалення дорожньо-будівельних машин є часткова і комплексна їх автоматизація. Автоматизація роботи окремих вузлів або дорожньо-будівельних машин ефективна, але особливо необхідна, коли людина не може з необхідною точністю і в заданому режимі керувати цією роботою через межі фізіологічних можливостей або в силу небезпеки такого управління для самої людини.
Специфічна трудність дорожнього будівництва полягає в тому. що в звичайних атмосферних умовах, при змінних в часі температурі і вологості необхідно забезпечити оптимальне формування необхідних дорожніх споруд, і в першу чергу, міцності.
У конкретних умовах будівництва слід прийняти рішення про оптимальний варіант технології робіт. Критеріями вибору такого варіанту є якість і вартість споруди.
Якість автомобільної Дороги охоплює як транспортно-експлуатаційні так технологічні, естетичні властивості, а також строки служби, рівень стандартизації та ін. Критерієм оптимальності рівня якості автомобільної дороги є її ефективність, т е відношення корисного ефекту від експлуатації до сумарних витрат на будівельному експлуатацію.
Навіть при заданих середніх значеннях міцності та інших необхідних властивостях (рівності, шорсткості і т. Д.) за рахунок зміни технології (застосування більш досконалих машин, використання ефективного контролю якості, зменшення величини технологічних допусків тощо) можна істотно змінювати сумарні витрати і таким чином оптимізувати технологію (обґрунтувати вибір найбільш оптимального вартості варіанту). У підсумку оптимізація технології дорожньо-будівельних робіт повинна здійснюватися з експлуатаційної надійності побудованої автомобільної дороги.
Тому одним з найбільш актуальних питань розвитку технології дорожнього будівництва є підвищення ефективності оперативного контролю якості робіт. Найбільш перспективним у цьому відношенні є його часткова (або комплексна) автоматизація Як приклад можна вказати на використання стежать. систем, де при правильному виконанні всіх підготовчих робіт необхідна рівність побудованої дорожнього одягу забезпечує автоматичне і необхідність в оперативному контролі рівності практично відпадає.
Зниження будівництва може бути також досягнуто за рахунок більш широкого використання місцевих дорожньо-будівельних матеріалів, регіональної організації робіт, продовження будівельного сезону, переходу до цілорічної технології робіт, стадійності будівництва застосування нових ефективних матеріалів і конструкцій.
В умовах дорожнього будівництва, що характеризуються постійно змінюють по довжині дороги і в часі властивостями і станом ґрунтів, матеріалів, параметрів конструктивних шарів, температурою і вологістю, завжди існує найбільш оптимальний спосіб, що забезпечує потрібні експлуатаційні властивості Дороги, відповідний найменшим сумарним приведеними витратами на будівництво та експлуатацію окремих ділянок та автомобільної дороги в цілому.
Іншими словами, при розгляді варіантів технології завжди можна обґрунтувати спосіб виробництва робіт, що забезпечує необхідні показники автомобільної дороги при мінімальних, для даних умов, витратах.
 
2. Умови забезпечення міцності і працездатності дороги
 
Для того щоб забезпечити необхідні експлуатаційні якості (працездатність) автомобільної дороги в процесі її будівництва, необхідно виконати ряд умов:
1)
CAPTCHA на основе изображений