Портал образовательно-информационных услуг «Студенческая консультация»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Миротворча діяльність незалежної України

Предмет: 
Тип работы: 
Контрольна робота
К-во страниц: 
13
Язык: 
Українська
Оценка: 
Контрольна робота
З Зовнішньої політики та дипломатії України
на тему: «Миротворча діяльність незалежної України»
 
ПЛАН:
 
Вступ
1. Участь України в миротворчій діяльності ООН
2. Співробітництво України з НАТО.
3. Висновки
4. Список літератури
 
ВСТУП
 
На порозі XXI ст. геополітична ситуація в світі кардинально змінилася. Замість великих глобальних конфліктів прикладу «холодна війна», в останні роки зросла напруженість в окремих регіонах світу і як результат підвищилась роль та значимість миротворчої діяльності як засобу мирного врегулювання міжнародних конфліктів. В останні роки миротворча діяльність стала головним методом, завдяки чому йде розбудова глобальної та регіональної системи безпеки. Все це певною мірою впливає на розвиток оборонної політики країн, втому числі України. Участь України в миротворчій діяльності, разом з такими організаціями як ООН та НАТО, підвищує авторитет держави на міжнародній арені, дає змогу взяти участь в створенні колективної безпеки в світі, зробити свій внесок у підтримання міжнародного миру і стабільності. Миротворча діяльність є пріоритетною для української зовнішньої політики, яка веде до зміцнення зовнішніх гарантій національної безпеки, а поглиблення співробітництва з НАТО справляє істотний позитивний вплив на безпеку України і відповідає її національним інтересам.
 
1. Участь України в миротворчій діяльності ООН
 
Участь України у миротворчих операціях починається з 3 липня 1992 р. Тоді письмове звернення Генерального секретаря ООН до Уряду України з проханням надіслати батальйон Збройних сил України до Боснії і Герцеговини для участі в миротворчій операції ООН Верховна Рада України прийняла позитивне рішення. Терміново був сформований перший український батальйон чисельністю 420 військових і відправлений на територію колишньої Югославії. З лютого 1994 р. Україну зарахували до складу учасниць так званої Системи резервних угод ООН та підписала відповідний Меморандум про взаєморозуміння між Секретаріатом ООН та Україною про надання конкретних ресурсів до зазначеної Системи (аеромобільно-десантний батальйон, транспортна авіаційна ескадрилья, група військових спостерігачів, штабних офіцерів та військової поліції). Система резервних угод ООН являє собою механізм, відповідно до якого певні військові підрозділи держав-учасниць Системи перебувають у готовності на своїй території і за запитом Секретаріату ООН та після схвалення відповідного рішення, згідно з діючим у країні законодавством, надсилаються до тієї чи іншої Місії ООН. 1995 р. два українських окремих спеціальних батальйонів, чисельністю 240 і 60 осіб взяли участь в миротворчій операції у складі сил ООН в Хорватії, а потім в складі сил, які займалися реалізацією Дейтонських угод по Боснії і Герцеговини. Упродовж 1992 – 2006 рр. українські миротворці брали участь у таких миротворчих операціях:
- Тимчасові сили ООН у Лівані (липень 2000 р. – квітень 2006 р.) ;
- Багатонаціональні сили в Іраку (серпень 2003 р. – грудень 2005 р.) ;
- Місія ООН у Сьєрра-Леоне (березень 2001 р. – березень 2005 р.) ;
- Місія ОБСЄ у Грузії (1999 р. – 2005 р.) ;
- Миротворчі операції Сили ООН з охорони (UNPROFOR)  (1992 р. – 1995 р.) ;
- Сили виконання угоди IFOR Сили стабілізації (грудень 1995 р. – грудень 1999 р.) ;
- Місія ООН у Східній Славонії ПАООНСС (квітень 1996 р. – 1999 р.) ;
- Місія ООН превентивного розгортання в Македонії (червень 1995 р. – березень 1999 р) ;
- Місія ОБСЄ з верифікації у Косово (1998 р. – 1999 р.) ;
- Місія ООН в Анголі (січень 1996 р. – лютий 1999 р.) ;
- Місія ООН у Гватемалі (МІНУГУА)  (січень – травень 1997 р.) ;
- Місія ООН у Таджикистані (грудень 1994 р. – березень 2000 р.) ;
- Міжнародні сили з підтримки миру в Косово, СРЮ (КФОР)  (1999 р. – 2003 р.) ;
- Місія ООН в Афганістані (квітень 2000 р. – травень 2001 р.) ;
- Місія ООН на півострові Превлака, Хорватія (січень 1996 р. – грудень 2002 р.) ;
- Гуманітарна місія в Державі Кувейт (квітень – серпень 200 3р.).
Крім того, особливо слід виділити миротворчу діяльність українських військовий в Іраку, де після військової перемоги США над режимом С. Хусейна американський президент Дж. Буш закликав світове співтовариство взяти участь в встановлення демократії в Іраку. На це рішення відгукнувся президент України Л. Кучма. В червні 2003 р. Верховна Рада ратифікувала наказ президента про участь українських військ і миротворчій місії в Іраку. 7 серпня 2003 р. почалась відправка українських миротворців в Ірак і Кувейт. У відповідь Джордж Буш пообіцяв Україні підтримку на шляху до інтеграції в європейські і євроатлантичні структури. Всього було відправлено від 160 -1800 українських військовослужбовців, які склали 5-ту окрему механізовану бригаду. Українська бригада увійшла під командування багатонаціональної дивізії «Центр-Південь», яка мала в своїй основі польський контингент військ з місцем дислокації в провінції Васит в 140 км. від Багдаду. В Іраку українським військам довелося не лише охороняти нафтові родовища, але й брати участь у бойових діях, в результаті чого до березня 2005 р. загинуло 18 солдат і офіцерів з українського контингенту. З
CAPTCHA на основе изображений