Портал освітньо-інформаційних послуг «Студентська консультація»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Задачі з хірургії

Предмет: 
Тип роботи: 
Тестові завдання
К-сть сторінок: 
24
Мова: 
Українська
Оцінка: 
Задачі з хірургії
 
Хворий не може розігнути гомілку через відсутність шкірної чутливості на передній поверхні стегна. Неврологічне обстеження виявило ураження нерва. Якого? D. Стегнового (n. femoralis).
Хворий після поранення лівої гомілки втратив здатність утримувати стопу в пронованому положенні. Який нерв ушкоджений? B. Поверхневий малогомілковий (n. fibularis superficialis).
При лапаротомії хірургом виявлено гангренозне ураження низхідної ободової кишки. Тромбоз якої артерії це викликав? A. Лівої ободової (a. colica sinistra).
В результаті ДТП у потерпілого в ділянці середньої третини гомілки розрив глибоких кровоносних судин, обширна гематома, забій нервів. В якому анатомічному утворенні лежить пошкоджений судинно-нервовий пучок гомілки? C. Гомілково-підколінному каналі (canalis cruropoplitea).
У хворого спостерігається ішемія тканин нижче колінного суглоба, що супроводжується “переміжною кульгавістю”. Про оклюзію якої артерії можна думати? D. Передня великогомілкова артерія (a. tibialis anterior).
У хворого діагностовано злоякісну пухлину черевної частини стравоходу. Яка група лімфатичних вузлів є регіонарною для вказаного відділу стравоходу? A. Anulus lymphaticus cardiae (серцеве лімфатичне кільце).
У хворого з аневризмою правої підключичної артерії спостерігається осиплість голосу. З подразненням якого нерва це може бути пов’язано? A. N. laringeus reccurens dexter (правий зворотний гортанний нерв).
Оглядаючи черевну порожнину потерпілого з проникаючим пораненням передньої черевної стінки, хірург помітив пошкодження малого чепця, з якого витікала яскраво червона (артеріальна) кров. Яка артерія виявилась пошкодженою? D. A. hepatica propria (власна печінкова артерія).
Хірург, здійснюючи доступ до органів грудної порожнини, зробив розріз на передній грудній стінці по одному з міжребрових проміжків. При цьому він особливо обережно розтинав скальпелем тканини в передній медіальній ділянці міжребрового проміжку, щоб не пошкодити артерію, яка розташована паралельно краю груднини на 1-1, 5 см латерально від неї. Яку артерію остерігався пошкодити хірург? B. Внутрішню грудну артерію (a. thoracica interna).
Обстежуючи хворого, хірург досліджує пульсацію артерії позаду медіальної кісточки. Пульсацію якої артерії він визначає? B. Задньої великогомілкової (a. tibialis posterior).
У жінки 40 років фіброміома матки. Виконана надпіхвова ампутація матки з видаленням маткових труб. Яєчники здорові, не видалені. Повністю збережена lig. suspensorium ovarii в якій проходить судина, яка кровопостачає яєчники. Назвіть цю судину. D. A. ovarіca (яєчникова артерія).
Хворий 45 років скаржиться на запаморочення, хиткість під час ходи, порушення координації рухів. При обстеженні встановлено, що у хворого остеохондроз шийного відділу хребтового стовба, стиснута судина, яка проходить через поперечні отвори шийних хребців. Яка це судина? E. A. verterbralis (хребтова артерія).
У потерпілого виявлено перелом тіла та верхньої гілки лобкової кістки. Уламки пошкодили судини, що проходять в судинній лакуні. Які судини пошкоджені? E. A. et v. femoralis (стегнова артерія і вена).
При видаленні жовчного міхура в лігатуру замість однієї а. cystyca була втягнена артерія, перев’язка якої призвела до некрозу правої частки печінки і смерті. Яка артерія була помилково перев’язана разом з а. cystyca? C. Ramus dexter а. hepatica propria (права гілка власної печінкової артерії).
При позаматковій вагітності у жінки відбувся розрив маткової труби, що призвело до кровотечі. Пошкодження якої судини викликало кровотечу? C. Ramus tubaria а. uterina (трубна гілка маткової артерії).
При видаленні пухлини підшлункової залози пошкоджена судина, яка проходить по верхньому краю підшлункової залози. Яка судина пошкоджена? E. A. lienalis (селезінкова артерія).
Під час операції, маніпулюючи в ділянці між шлунком та печінкою, хірург остерігався пошкодити печінководванадцятипалу зв’язку, тому що там знаходиться: A. Спільна жовчна протока (ductus choledochus), власна печінкова артерія (a. hepatica propria), ворітна вена (v. portae).
При кесарському розтині у хворої Д., 32 років, внаслідок сильної кровотечі і неможливості її зупинити, оператор вимушений був видалити матку. За рахунок яких судин здійснюється кровопостачання матки? A. Arteria obturatoria (затульна артерія).
До травматологічного пункту доставлений хворий з пораненням великого поперекового м’яза. Хворий втратив можливість розгинати гомілку в колінному суглобі. Який нерв ушкоджений в даному випадку? C. Стегновий нерв (n. femoralis).
Хворому проведено холецистектомію з приводу жовчнокам’яної хвороби. Перев’язку якої артеріїї проведено під час операції? C. Міхурової (a. cystica).
У хворого періодично виникають кровотечі зі стравоходу. В анамнезі – перенесений гепатит. При огляді слизової стравоходу езофагоскопом візуалізуються звивисті, переповнені кров’ю вени. Які вени формують портокавальний анастомоз стравоходу? A. Ліва шлункова (v. gastrica sinistra) і стравохідні (v. v. oesophageales).
Дитина 2 років відстає у фізичному розвитку, часто хворіє на запалення легень. Діагностовано незарощення артеріального протоку. З’єднання яких судин зумовлює порушення гемодинаміки? E. Аорти і легеневого стовбура (aorta et truncus pulmonalis).
У хворого верхня межа серця на рівні другого міжребір'я. На якому рівні локалізується верхня межа серця у здорової людини B. Spatium intercostale III (III міжреберний проміжок).
У хворого вада клапана аорти. У якій точці грудної клітки лікар вислуховує тони цього клапана? D. На 2 см вправо від края грудини у другому міжребір'ї.
При пальпації грудної клітки у хворого Б. (8 років) верхівковий поштовх визначається в VII міжребер’ї по linea medioclavicularis sinistra. Чи це норма, якщо ні, то де, згідно віку, він мав би визначатись? D. Ні. Нижня межа серця по linea medioclavicularis sinistra в V-ому міжребер’ї.
При
Фото Капча