Портал освітньо-інформаційних послуг «Студентська консультація»

  
Телефон +3 8(066) 185-39-18
Телефон +3 8(093) 202-63-01
 (093) 202-63-01
 studscon@gmail.com
 facebook.com/studcons

<script>

  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){

  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),

  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)

  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

 

  ga('create', 'UA-53007750-1', 'auto');

  ga('send', 'pageview');

 

</script>

Християнська філософія середньовіччя

Предмет: 
Тип роботи: 
Лекція
К-сть сторінок: 
37
Мова: 
Українська
Оцінка: 

на перше місце працю «Сума теології». На - самперед мисленик тлумачить мудрість, прагнення до пізнання якої вважає за найкориснішу діяльність. Як католицький філософ святий Тома наголошує на тому, що Одкровення не суперечить розуму, яким можна обґрунтувати кожне положення віри.

Мисленик зазначає, що Бог означає єдність сутності (лат. essentia) й існування (лат. existentia), але ніхто не може вивести існування із сутності. Сутність означає спільне для певного виду, що відтворене у визначенні. Сутність Бога в тому, що з неї випливає саме існування. Інакше кажучи, існування Бога зумовлене Його сутністю. Такого збігу не знають творіння Божі, сутність яких ще не означає їхнього існування, а вимагає впливу стороннього чинника. Звідси - поєднання буття Бога і створених речей: у першому випадку воно доконечне, незалежне, просте, а в другому - випадкове, залежне, складне. Як наслідок святий Тома не задовольняється онтологічним доведенням існування Бога.
Трактування про відмінності між сутністю й існуванням зумовлює інші проблеми. Святий Тома наголошує: «Я можу розуміти, що таке людина або фенікс, і все-таки не знати, чи існують вони в природі». Як приклад згадується сприйняття дитиною слів «кит» і «динозавр» при незнанні того, що перший існує, а другий не існує. Хоч сутність не випереджає існування чи навпаки, треба наголосити, що без акту існування сутність не стає буттям.
З питанням про співвідношення сутності й існування пов’язані поняття акту й потенції. Аквінат наголошує на прагненні людини до актуалізації своїх потенцій відповідно до своїх схильностей і здатностей, з чого виводиться природний моральний закон, з яким співвідносить позитивне право держави.
Наголосивши, що пізнати Бога можна лише вірою, мисленик обґрунтовує п’ять доказів існування Творця. Насамперед, по-перше, Бог визнається непорушним рушієм, без якого рух не можливий. По-друге, Бог існує як першопричина всього в світі. По-третє, Бог - це джерело будь-якої доконечності. По-четверте, Бог - це найвища серед усіх досконалість. Поп ’яте, Бог існує поза речами і визначає їхню мету, цебто діє доцільно.
Сам Бог як самосущий не має причини, з чого випливають такі властивості як незмінність, вічність, нескінченність, нематеріальність. Такі власти - вості не можна довести безпосередньо, а лише через негацію (від лат. negativus - заперечний), що означає підхід від заперечення, або еміненції (від лат. етіпепйа - досконалість), цебто нескінченне порівняння властивостей. Отже, Бога не вдасться визначити, хоч святий Тома ототожнює Бога з істиною і вважає за мету усіх речей.
Епістемологічне вчення Аквіната ґрунтувалося на рецептивності (від лат. peceptio - прийняття) пізнання і на зв’язку інтелектуального пізнання з чуттєвим. Отож, виходить, що вроджених ідей не існує, а людське пізнання емпіричне за своїм характером: досліджуваний об’єкт відтворює в душі своє чуттєве зображення. Твердження про зв’язок інтелекту й чуття протилежне авґустинівському положенню про незалежність інтелекту від чуттів. Такий підхід давав змогу розкрити ґенезу пізнання: на противагу августинівському чистому спіритуалізму Аквінат обґрунтував концепцію гілеморфічного дуалізму.
Вчення святого Томи про душу ґрунтується на тому, що Бог створює її при народженні кожної людини, бо душа - це форма тіла. Розум визнається частиною душі. Існування універсалій пов’язане з душею. Збагнувши їх, розум пізнає одиничні речі, що існують поза душею. Без одиничних речей не може бути мови про універсали, бо лише одиничні речі, а не всезагальники є субстанціями. Універсали мають різні джерела: 1) перебувають в одиничній субстанції; 2) абстрагуються інтелектом; 3) виступають Божими ідеями.
Трактування Бога визначило вчення про світ. Як християнський мисленик, святий Тома наголошує, що світ створений відповідно до Божих ідей актом Божої волі з нічого, а не з матерії, як твердили античні філософи Платон і Аристотель. Створення світу в часі не може бути предметом доказування, а лише віри. Аквінат обґрунтовував співучасть у творенні світу Бога і самих творінь, посідав проміжну позицію між деїзмом (від лат. Deus - Бог) й оказіоналізмом (від лат. occasio - випадок). Якщо деїзм передбачає Бога за першопричину світу, а також як Творця законів його розвитку, то оказіоналізм утверджує принципову неможливість взаємодії душі й тіла в кожному випадку. Отож, святий Тома не тлумачив будову світу як есхатичний (від. гр. eschatos - останній, кінцевий) факт, а допускав різнорідність творінь, від стихій до людини, поза якими були ангели, як втілення чистого розуму.
Заслуга святого Томи ще і в тому, що мисленик не обмежував трактування питань моралі практикою, а переніс у теоретичну площину. Спираю-чись на філософію Аристотеля, він протиставив авґустиніянському волютаризму позицію інтелектуалізму, цебто надав перевагу розуму. Якщо мета життя - осягнення щастя, то саме щастя тлумачене на засадах християнства як пізнання Бога. На шляху до цієї мети визначаються проміжні цілі, що спираються на емпіричні дослідження.
Місце святого Томи Аквіната в історії світової філософської думки визначається тим, що його філософська система, побудована на досвіді, чого не було раніше. Польський дослідник В. Татаркевич називає такі властивості томізму: дуалізм Бога і світу, гілеморфізм, об’єктивізм, емпіризм, універсалізм, реалізм, інтелектуалізм. З одного боку, його християнська філософія протистояла панівному типу тодішньої схоластики, а з іншого, наближала схоластику до античної філософії, насамперед до вчення Аристотеля.
Намагання узгодити авґустинізм і томізм здійснював шотландський мисленик Йоан Дунс Скот (1265/1266 - 1308
Фото Капча